Саветник председника иранског парламента Хусеих Амир Абдолахијан истакао је да је командант специјалних снага «Кудс» корпуса страже Исламске револуционарне гарде, генерал-мајор Касем Сулејмани Министарству спољних послова предао докумената који показују да су САД у савезу са терористичком организацијом «Исламска држава».

«Када сам био у Министарству спољних послова, састао сам се са генералом Сулејманијем, који ми је дао документе и рекао да их бацим Западу и Уједињеним нацијама у лие», рекао је Амир Абдолахијан.

«Он (генерал Сулејмани) ми је рекао да пренесем министру иностраних послова Мухамеду Зарифу, да не преговара са Сједињеним Америчким Државама о нуклеарном програму, и да ако буде потребно, он ће та документа ставити на сто рећи Американцима да је то — управо оно што су сами смислили», додао је он.

Виши парламентарни саветник је рекао да документа које поседује генерал Сулејмани, садрже тачне информације о географском положају, времену и свим осталим детаљима (о сарадњи САД и «ИД»).

«Када је Мосул у Ираку био под окупацијом «ИД», амерички А-330 се приземљио на аеродром у Мосулу, амерички генерали су изашли из авиона и војна опрема је истоварена.»

«У ВИП сали аеродрома, амерички генерали су разговарали са лидерима «ИД» у Мосулу три сата и 23 минута, а затим се укрцали назад у авион и одлетели» — рекао је он. Американци су допремили оружје и опрему која је била потребна терористима «ИД».

«На другом месту, слетела су три америчка хеликоптера и доставила војну технику ратним вођама «ИД»» — додао је Абдолахијан.

Према речима званичника, када је велики број команданата ИД ухапшено у последњих неколико месеци, Американци су користили разне методе заштите, као и војне методе и УН, како би већину вођа «ИД» евакуисани под изговором да су ти људи били под опсадом и да постоји потреба за прекидом ватре.

«Касније смо сазнали да су Американци заробили неке од оних који су потом евакуисани у северном Авганистану, а неки — у Либији и другим местима у јужном Јемену», рекао је он.

Локални извори кажу да су амерички хеликоптери евакуисали команданте «ИД» из Деир ел Зора и пребацили их у провинцију Хасака у Сирији.

Врховни лидер Исламске револуције ајатолах Али Хаменеи, недавно је издао упозорење о премештању терориста «Исламске државе» у Авганистан од стране Американаца.

Премештањем ИД из Ирака и Сирије у Авганистан, САД настоји да «оправда наставак свог присуства у региону и да створи безбедност ционистичког режима», рекао је врховни вођа Ирана крајем јануара.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;