Многи сатови широм Европе касне због тога што је фреквенција у струјној мрежи већ неко време испод нормалних 50 херца а узрок томе је, како пишу немачки медији, спор Србије и Kосова, преноси данас Дојче веле .

«Они који хронично касне нису могли да добију бољу вест као изговор: у читавој Европи радио-сатови, као и сатови на микроталасним пећницама и шпоретима, касне – уколико су прикључени на струјну мрежу», пише Франкфуртер алгемајне цајтунг и додаје да је кашњење пет до шест минута, али ће се вероватно повећавати.

Разлог за то је, наводи лист, што од средине јануара на европском тржишту струје постоји рупа у снабдевању, како је то у уторак у Бриселу саопштило европско Удружење струјних мрежа Ентсое. «Због сталног политичког конфликта између Србије и Kосова одатле тече мање струје у континенталну мрежу на коју је прикључено 25 земаља од Турске до Холандије», наводи се.

ДW додаје да је у питању само неколико стотина мегавата и да «системски мрежа није угрожена».

«Струја из Србије и са Kосова није толико важна да би због ње могло да дође до тоталног прекида… У индустрији није познато да је било сметњи због осцилација у фреквенцији, па ни у алуминијумској индустрији, која троши много струје, нема индиција за тако нешто…Но, те осцилације су довољне да поремете сатове», додаје се у тексту.

ДW објашњава да до кашњења долази јер многи сатови немају интерни такт већ добијају потребне импулсе из струјне мреже.

«Та фреквенција износи 50 херца – 50 осцилација у секунди. После 50 осцилација, показује се следећа секунда. Kада нема довољно струје, фреквенција спада испод 50 херца, па је зато за 50 осцилација потребно више времена. И зато сатови касне», наводи се.

У тексту се додаје да се то и иначе стално дешава јер фреквенција струјне мреже никада није стабилна али власници мрежа обично одмах реагују… и прилагођавају снабдевање струјом тој ситуацији.

«Према европским правилима, то треба да се дешва и на самом Балкану. Али, тамо се од средине јануара ништа није десило, јер Kосово складишти премало струје, а Србија одбија да попуни ту рупу. Немачка не може тек тако да прискочи и сама стави на располагање више струје», пише лист.

Од средине јануара, фреквенција струјне мреже у Европи износи 49,996 уместо 50 херца. И зато сатови из дана у дан све више касне, али се очекује да ће се ситуација стабилизовати још ове недеље, наводи ДW и додаје да ће «одлучујући корак ће бити да се настала рупа надокнади» па ће онај ко сада одлучи да ручно подеси сатове, за неколико недеља можда поново имати проблем јер ће сатови журити.

 

Бета

Тагови: ; ; ; ; ;