Израел ће спречити Иран да настави да развијањем и изградњом фабрика у Сирији и Либану у којима се производе пројектили који ће бити употребљени против Израела, изјавио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

Он је током Конференције америчко-израелског комитета за спољну политику у Вашингтону рекао да Иран, осим тога што помера своју војску, ваздухопловство и морнарицу у Сирију, са циљем да изблиза нападне Израел, жели и да изгради и унапреди фабрике за производњу прецизних пројектила у Сирији и Либану, које ће користити против Израела.

Амерички медији су прошле седмице пренели да су фотографије недавно снимљене сателитом показале да Иран вероватно гради базу у близини сиријске престонице Дамаска, одакле може да погоди било који део територије Израела, подсећа «Спутњик».

«Фокс њуз» је пренео да фотографије снимљене сателитом показују два бела хангара, која би могла бити кориштена за складиштење пројектила кратког и средњег домета.

Техеран подржава Дамаск у борби против терористичких група, у оквиру сукоба који су у Сирији избили 2011. године, а у оквиру подршке су послати војни саветници како би обучавали војску која се бори на страни сиријског председника Башара ел Асада.

У Израелу активности Ирана вида као претњу својој националној безбедности и у више наврата су упозоравали на изградњу сталне војне базе Ирана јужно од Дамаска.

Тагови: ; ; ;