2014. године, Сједињене Државе су од Русије тражиле да утичу на тадашњег председника Украјине Виктора Јануковича да не користи војску против опозиције, а дан касније се догодио државни удар, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Када је реч о украјинском конфликту, Путин је навео да су Американци преварили Русију пред сам државни преврат 2014. године.

„Американци су нам се обратили са молбом да учинимо све како тадашњи председник Виктор Јанукович не би употребио војску приликом растеривања демонстраната. Ми смо пристали, а само дан касније догодио се преврат“, рекао је.

„Руске војске у Украјини нема. Тамо наоружања има довољно. На питање одакле долази то наоружање, ја увек кажем – ако једна страна има могућност да га добије, ту могућност ће имати и друга страна. Међутим, када год мислим о томе ја се згрозим. Све их тамо сматрам нашима. Управо из тог разлога желим да поставим питање – од чијих метака страдају грађани Донбаса?“, истакао је.

У филму Владимира Соловјова руски председник се осврнуо и на нуклеарно оружје рекавши да је питање о његовом коришћењу некоректно постављати у конткесту Русије, будући да је то оружје употребила Америка против Јапана. „Где су гаранције да се то неће десити поново?“, упитао је Путин.

Тагови: ; ; ; ; ;