Министарство спољних послова Сирије нагласило је да западне државе користе оптужбе за кориштење хемијског оружја као изговор за кршење суверенитета и територијалног интегритета земље.

«Током антитерористичке операције за ослобађање насеља у покрајини Хама, владине снаге су пронашле више од 40 тона хлора. Откриће се догодило у присуству инспектора УН-а о хемијском оружју», наводи се у саопшењу министарства спољних послова Сирије.

Даље у изјави следи: «Конвенција УН и Конвенција о забрани хемијског оружја су обавијештени о камионима са отровним супстанцама који улазе у земљу и о терористичким резервама гаса Сарин у провинцији Идлиб.»

«Сиријска Арапска Република је више пута потврдила одсуство било каквог типа хемијског оружја у свом арсеналу. То показује да је Сирија штити своје грађане», пише у саопштењу.

Раније је Русија одбацила наводе да сиријска влада користи хемијско оружје, наглашавајући да само међународно тело има право да да мишљење о овом питању, који мора бити заснован на «непристрасној истрази».

Подсетимо се да је Организација за забрану хемијског оружја више пута спроводила инспекције, и сваки пут је одговор био негативан: «Сирија нема хемијско оружје».

Очигледно, западне земље, које су толико жељне да оптуже Сирију да користе хемијско оружје, не узимају у обзир извештаје Организације за забрану хемијског оружја.

Недавно је експерт за Блиски исток, Абдел Бари Атван, говорио о постојању «златног правила». То је да «чим Сједињене Америчке Државе осете да се њихови планови у Сирији распадају, они оптужују владу да употребљавају хемијско оружје», чиме прикривају своје ваздушне нападе на владине трупе.

Тагови: ; ; ; ;