Словенија ће ових дана против Хрватске покренути правне поступке, најпре пред Европском комисијом, а онда и пред судом ЕУ, истиче премијер Миро Церар.

«Регион Западног Балкана треба да уђе у ЕУ под условом да кандидати пре уласка испуне услове, укључујући граничне спорове», рекао је Церар у интервјуу за бечки Стандард, одговарајући на питање да ли Србија треба пре уласка у ЕУ да призна Косово, будући да је то, како је лист оценио, «најтеже гранично питање у региону», преноси Хина.

«Кад се ради о граничним питањима, земље које не могу постићи политичко решење требало би да прихвате ‘наш модел’ и проблеме реше арбитражом јер би други начини решења конфликта били опасни», рекао је Церар.

Додао је да Хрватска неприхватањем пресуде арбитражног суда шаље погрешну поруку земљама Западног Балкана на њиховом путу у ЕУ.

«Хрватска сада шаље врло лош сигнал региону, али и ЕУ», указао је Церар.

Додао је да је хрватског премијера Андреја Пленковића покушао да увери да је имплементација арбитражне пресуде једино решење, али да у томе није успео.

Према његовим речима, због тога ће Словенија ових дана против Хрватске покренути правне поступке, најпре пред Европском комисијом, а онда и пред судом ЕУ, посебно ако на писмо које ових дана из Љубљане одлази у Брисел Комисија не буде реаговала у складу са очекивањима.

«Не могу да замислим да Хрватска или било која држава буде у шенгенској зони, а да пре тога њене границе не буду дефинисане», указао је Церар.

Додао је да Хрватска данас не би била ни у ЕУ да није пристала на арбитражу са Словенијом, а сада одбацује арбитражну пресуду.

«Пример Хрватске показује шта се догађа кад нека држава не прихвата стандарде ЕУ. Сада имамо то да су две државе чланице у спору чије се последице не могу предвидети», указао је Церар.

Истакао је да сва отворена питања треба решавати тако да после тога у ЕУ не настану проблеми.

Танјуг

Тагови: ; ; ;