Шефови министарства спољних послова Русије, Турске и Ирана ће на састанку у Астани о Сирији 16. марта дати заједничку изјаву, рекао новинарима министар иностраних послова Казахстана Кајрат Абдрахманов, говорећи у доњем дому Парламента Републике.

«Према мојим информацијама, земље гаранта [примирја у Сирији], шефови МИП Русије, Турске и Ирана намеравају да усвоје заједничку изјаву. Овај документ ће вероватно садржати главне правце напредовања Астанског процеса, укључујући и време наредне рунде преговора», рекао је Абдрахманов.

Према његовим речима, Министарство спољних послова Казахстана полаже велике наде у састанк министара иностраних послова три земље у Астани.

«Они намеравају да дају закључке поводом веома успешног рада у протеклих годину дана, и додатно, говорити и о недавним трагичним догађајима у Источној Гути због којих треба направити планове за даљи рад у оквиру Астанског процеса», рекао је Абдракхманов.

«По нашем мишљењу, још један важан елемент у Астанском процесу су напори да се изгради међусобно поверење између владе и сиријских оружаних опозиционих група, које су део споразума о примирју. Наиме, говоримо о размени заробљеника, размене тела мртвих и тражењу несталих лица. Њихов број, према информацијама које је дала сиријске наоружана опозиције, која је укључена у разговоре у Астани, је неколико хиљада, не десетине хиљада», нагласио је министар иностраних послова Казахстана.

Тагови: ; ; ; ;