Главни командант НАТО-а у Европи, амерички генерал Кертис Скапароти, сматра да се НАТО недовољно развија на Арктику и да не одржава равнотежу с Русијом.

На расправи у Сенату САД Скапаротија су питали да ли САД имају довољно потенцијала да се супротставe Русији на Арктику. „Ми то не постижемо“, одговорио је генерал.

Према његовим речима, ускоро ће Русија добити могућност да контролише Северни морски пут, и то и војним средствима.

„Њихов јавни циљ је да заштите безбедност ради добробити Арктика… Ако се пажљивије погледа шта тамо постављају, јасно је да ће имати могућност да кроз неко време, за две до три године, контролишу Северни морски пут уколико то буду желели“, рекао је Скапароти.

„Највећи део овог посла је ремонт старих војних база, то је седам до девет база, посебно оних које се налазе на почетку и на крају Северног морског пута, на кључним местима. Ми то пажљиво пратимо у контексту милитаризације Арктика“, закључио је Скапароти.

Последњих година Русија је почела активно да осваја своје северне територије, укључујући налазишта угљоводоника, као и развој Северног морског пута који све више постаје алтернатива традиционалним маршрутама из Европе у Азију.

Ради заштите руских интереса на Арктику осмишљен је комплекс мера, укључујући и војне, с обзиром на повећано интересовање земаља-чланица НАТО-а за овај регион.

Скапароти је током расправе рекао и да Русија има одређене предности у поређењу с НАТО-ом, када је реч о близини унутрашњих линија комуникације и размерама војних снага, па чак и појединим врстама конвенционалног наоружања. Он, ипак, сматра да Русија НАТО-у признаје предност у случају оружаног сукоба.

„У дугорочној перспективи, међутим, НАТО има огромне предности, које они признају и плаше их се“, рекао је Скапароти.

Генерала су раније питали да ли се слаже с експертским оценама да би Русија могла да порази НАТО у случају оружаног сукоба у Европи. Скапароти је изјавио да се категорички не слаже с таквим оценама.

 

Спутњик

Тагови: ;