Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је да је полна равноправност питање поштовања људских права, а како полна неједнакост у смислу дискриминације жена штети свима у друштву.

 

 

У поруци објављеној поводом Међународног дана жена, први човек УН-а Гутереш указао је на распрострањеност дискриминације, сексуалног злостављања и других врста напада на жену у друштву и култури у којима је мушкарац суверен, а навео је да се то догађа на свим пољима од радних места и филмских сетова до друштвених мрежа и у свим деловима света.

Гутереш је казао да је непотпуна полна равноправност у друштву и недовршеност инклузије жена и девојака највећа борба људских права у свету.

“У свету је више од милијарду жена лишено правне заштите од насиља у породици. Разлика у приходима мушкараца и жена износи 23 посто, а у руралним срединама се пење и до 40 посто. Чак се ни не примећује да велики број жена нема никаква примања“, поручио је Гутереш и додао да је посебан проблем и веома слаба заступљеност жена у законодавним институцијама.

Нагласивши да је инвестирање у жене најефикасније средство за економски напредак друштава, компанија и држава, Гутереш је поручио да би инклузија жена допринела лакшем склапању мировних споразума и јачању економије у свету.

“Одавно је време да мушкарци почну да подржавају и слушају жене и учити од њих“, закључио је Гутереш.

Тагови: ;