Широм света обележава се Међународни дан жена — 8. март, као део борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У Србији ће тим поводом бити одржано више манифестација и скупова.

Национална конференција «Жене из руралних крајева — равноправне грађанке Србије» биће одржана у Палати «Србија» у Београду, а на Тргу Републике протестни Осмомартовски марш у организацији Мрежа Жене против насиља, Лабриса, Астре, Ромске женске мреже и Мреже Жена у црном Србије.

Председница Координационог тела за родну равноправност и вицепремијерка Србије Зорана Михајловић изјавила је јуче да положај жена у Србији још није онакав какав би требало да буде и указала да «није лако женама у Србији, а посебно женама на селу које су вишеструко дискриминисане».

Казала је да и даље има насиља над женама, довођења у питање слободе избора рађања деце, неједнаких плата жена и мушкараца, и истакла је да о насиљу над женама треба да се разговара од малих ногу.

У Србији 60 одсто жена на селу нема право на пензију, а само 17 одсто су власнице имања што је ограничење за покретање посла и узимање кредита, највећим делом се воде као незапослене, иако раде и доприносе својој породици, рекла је Михајловић јуче у Београду, представљајући резултат иницијативе «Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима».

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је грађанкама Србије Међународни дан жена — празник економских, политичких и друштвених достигнућа жена, али је упозорио да жене још немају једнака права као мушкарци, пре свега на раду, у привреди и политици.

Од укупног броја притужби из области родне равноправности, које стижу заштитнику грађана, чак трећина је због насиља у породици и партнерским односима.

Александар Вулин изјавио је јуче на пријему уочи Међународног дана жена да у Министараству свакодневно 6.670 жена брине да Србија буде сигурније место за живот, док 1.612 припадница «с оружјем» брине да Србија буде безбедна.

Према подацима европске канцеларије за статистику Евростат објављеним уочи Међународног дана жена, 8. марта, жене су током 2016. у земљама ЕУ у просеку зарађивале 16 одсто мање него мушкарци.

Та разлика је већа од 20 одсто у Естонији где износи 25,3 одсто, затим у Чешкој, 21,8 одсто, а следе Немачка с 21,5 одсто, Велика Британија с 21 одсто и Аустрија с 20,1 одсто. На супротном крају је Румунија, с разликом од 5,2 одсто, а потом Италија с 5,3 и Луксембург с 5,5 одсто. Белгија, Пољска, Словенија и Хрватска такође имају разлику у примањима мању од 10 одсто.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је рекао поводом Међународног дана жена да је остваривање родне равноправности посао који до данас није довршен и који представља највећи изазов у области људских права.

Гутереш је рекао да више од једне милијарде жена у свету није законом заштићено од сексуалног насиља у породици, а да се неплаћени рад који многе жене обављају не препознаје.

Ипак, оценио је да су «активизам и заговарање генерација жена донели резултате» и да «више девојчица него икада раније похађа школу», да «више жена обавља плаћене послове и заузима високе позиције у приватном сектору, академској сфери, политици и међународним организацијама, укључујући УН».

Међународни дан жена, 8. март установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

Тагови: ; ; ;