Скапароти је навео да су обавештајни објекти НАТО-а суочени са сајбер-нападима из Русије. На расправи у Сенату САД Скапаротија су питали да ли је америчка инфраструктура интересантна Русији у сајбер-сфери.

„Упознат сам с делатношћу повезаном с инфраструктуром, с обавештајним центрима САД, али ћу се ограничити на ову изјаву“, рекао је Скапароти не наводећи детаље.

САД оптужују Русију за сајбер-нападе и мешање у изборе, што Москва демантује. САД су такође оптужиле Русију за ширење компјутерског вируса „Нот Пећа“, који је напао низ земаља, првенствено Украјину и Русију. Москва је ове оптужбе такође демантовала.

Скапароти је оптужио Русију и да жели да разједини земље НАТО-а и да угрози лидерство САД.

„Русија и даље дестабилизује регионалну безбедност и игнорише међународне норме, које су чувале мир у Европи од 1945. године. Русија жели да промени светски поредак, да разједини НАТО и да угрози америчко лидерство да би заштитила свој режим, да потврди своју доминацију над суседима и да постигне већи утицај широм света. Да би постигао ове циљеве, Кремљ је спреман да употреби читав спектар руске моћи, укључујући коришћење својих све ефикаснијих оружаних снага“, изјавио је Скапароти на расправи у Сенату САД.

„Русија је показала жељу и способност да се меша у послове земаља на периферији и да пројектује војну снагу, посебно на Блиском истоку“, рекао је Скапароти. Он је поновио оптужбе Русије у вези са ширењем дезинформација.

„Руске оружане снаге се побољшавају и модернизују свој потенцијал, добијајући све више могућности да раде као флексибилна сила, способна да остварује операције из читавог спектра савремених борбених дејстава“, рекао је Скапароти.

Он је, такође, подсетио на модернизацију руских нуклеарних подморница, на крстареће ракете „калибар“, пресретање америчких војних авиона.

Амерички генерал: Не можемо да сустигнемо Русију на Арктику

 

Спутњик

Тагови: ; ;