Члан Председнишштва Босне и Херцеговине и председник СДА Бакир Изетбеговић, коментаришући односе са Србијом и питање границе о којем се разговарало на састанку у Мостару, казао је данас да нема пристанка на оно што ни српска страна не би прихватила.

Бакир Изетбеговић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Нема пристанка на оно што ни они не би прихватили. Ево господин Вучић да је у мојим ципелама и у мојој ситуацији, би ли он пристао на те ствари? Ко би у овој ситуацији у којој се ја налазим пристао на такву ствар? Зашšто бих на такву ствар пристао?», рекао је Изетбеговић за Н1 у Сарајеву

На наводе да је конференција за медије након састанка трилатерале у Мостару била на рубу инцидента и да га је председник Србије Александар Вучић чак оптужžио да не говори истину, Изетбеговић је казао да су била два предлога од стране Вучића када је реч о граници и централама.

«Један је био да се раде девијације, да Србија прелази на нашшу страну, а друга је била да се на 99 година да право служžности или како Срби кажžу, служžбености. То су ствари које не решшавају председници. Мислим да друга двојица чланова не би имала ништа против о та два решшења и не виде проблем. Ја видим да јесте проблем», казао је Изетбеговић.

Foto: Tanjug

«Ако су поклопили земљишште, у функцији тих електрана, ако су протекле милијарде кубних метара Дрине, а нисмо добили паре, за мене је то проблем. Ја то не могу пребијати преко колена. Србија нам нуди неизграђено земљишште. Ко је Бакир Изетбеговић? Није то моја ни Човићева ни Иванићева ћаћевина. Нисам спреман предати земљу. Они се таксативно нису ту изјаснили», рекао је он.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић казао да се нада да ћу направити искорак ка српском предлогу, казао је Изетбеговић и додао не могу разговарати озбиљно док експерти не седну и не припреме неке предлоге.

«Нема ту отвореног питања, ми смо признали Србију, Србија је признала нас. Проблем је демаркација, обележžавање тога и ово што Србија тражžи мимо тога. Да се направи посебан режžим за те централе. Ако се утврди да су оне српске 100 посто, зашто не би помогли људима да се неким жžицама то огради, да се то користи. Тада морају платити потопљено земљишште и коришшћење водног ресурса. За све време и за све будуће време то нису ствари које се ломе преко колена», рекао је Изетбеговић.

На питање шта ако се докажžе да је Електропривреда учествовала у градњи хидроцентрала, Изетбеговић је казао «да се онда ради о милијардама које нам нису платили».

«Тражžићу да се плати, до задњег пенија. Мислим да ће се решити до уласка Србије у ЕУ. Треба да реши отворена питања са суседним земљама, а ако није у стању, да пристане на арбитражžу», казао је Изетбеговић.

Танјуг/Блиц

 

Тагови: ; ; ; ;