Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је безбедносна ситуација у Српској на задовољавајућем нивоу, те истакао да је неутемељена информација да се спрема атентат на некога.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Он је додао да грађани могу апсолутно мирно да спавају, да је криминалитет према извештајима у прошлој години у опадању у свим сегментима, те похвалио полицију која је допринела тако доброј безбедносној ситуацији.

Лукач је за РТРС рекао да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске нема информација да неко у Српској спрема атентат против било кога у опозицији или на власти, да нема информација о томе са терена, нити од служби из региона, те оценио да је реч о политичкој причи на којој се држи тензија у Српској.

Он је подсетио да су се те информације појавиле недавно, први пут на конференцији за новинаре Александре Пандуревић /СДС/.

Лукач је рекао да је очигледно да опозиција већ дуже време покушава да темпира разне ствари да дестабилизује Српску, те навео недавни пример са информацијама у вези са удружењем «Србска част», паравојним формацијама, које су се такође на крају показале неосноване.

«Опозицију чека дебакл»

Министар је оценио да владајућој структури тако нешто није потребно, јер је политичка ситуација на њиховој страни.

«Сада да су избори, актуелна власт би сигурно убедљиво победила опозицију, која би, мислим, доживела убедљиво већи дебакл него на локалним изборима» навео је Лукач и додао да мисли да се таква ситуације неће променити до завршетка избора у октобру.

Он је додао да ће опозиција оваквим причама изгубити и оно мало преосталог кредибилитета код народа, који препознаје да се то ради како би се дестабилизовала Српска и унео немир у народ.

Камере

Говорећи о послу са камерама и јавно-приватном партнерству, Лукач је рекао да је тај посао покренут пре годину и по дана у складу са законом о јавно-приватном партнерству, те поновио да опозиција покушава да проблематизује све у Српској, па и ово у вези новог техничког система који ће «унапредити безбедност саобраћаја».

Он је навео да на путевима у Српској гине око 150 људи годишње, што је у врху Европе по броју погинулих.

Лукач је навео да ће та опрема, осим за контролу безбедности саобраћаја, бити корисна за МУП и у спровођењу других истрага, као и да сагласност на тај пројекат и избор извођача треба дати Правобранилаштво Српске, а Влада Српске да донесе коначну одлуку.

Он је нагласио да у овај пројекат Влада не улаже ниједну марку, већ сав ризик посла, као и одржавање опреме сноси приватни партнер, подсетивши да је тај партнер изабран као најповољнији и већ је имао презентацију рада тог система. Такође ће морати да потпише уговор о тајности.

Наоружавање у складу са законом

Говорећи о набавци пушака за потребе МУП Српске, Лукач је истакао да то сигурно није никакво спремање за рат.

«Не желим рат на овим просторима, нити ја желим да на било који начин покренем рат на овим просторима. Зар треба да правим припрему за неки нови рат да гину наша деца? Зар ми који смо проживели рат, сада треба да деци сервирамо тај пакао? Треба нам мир и да стварамо благостање за нашу децу», нагласио је Лукач.

Он је навео да се полиција наоружава у складу са законом и да су за набавку тог оружја сагласност дала надлежна министарства на нивоу БиХ.СДС је данас поздравио то што је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач пресекао спекулације о томе да стране службе спремају атентат на неког од виђенијих опозиционара како би кривицу пребациле на /лидера СНСД/ Милорада Додика, као и Лукачев став да је реч о «политичким причама» без утемељења јер би у супротном МУП већ ухапсио оне који су спремни за такво злодело.

Из СДС, међутим, позивају Лукача да се до краја понаша одговорно и предузме мере против свог саветника Предрага Ћеранића, који је, како кажу, први пласирао «политичке приче» о убиству опозиционара у ауторском тексту под називом «Листу за одстрел подмећу Српској, Вучић постаје сумњив због Српског тока», који је пренео и РТРС.

У најблажој варијанти Лукач би требало да се реши саветника који шири неистине, уноси узнемирење у јавност и наноси штету МУП Републике Српске — наводи се у саопштењу СДС.

Срна/ Блиц

Тагови: ; ; ; ;