Сиријска војска је практично поделила на два дела предграђе Дамаска, Источну Гуту, при чему се снаге које напредују са истока спремају да се повежу с трупама на западном ободу енклаве, рекао је данас војни командант просиријских снага.

 

Представник побуњеника је, међутим, то порекао, преноси Ројтерс.

Преостали део територије Источне Гуте, који повезује северне и јужне делове енклаве, широк је само километар и у домету је ватре владиних снага.

У војном смислу, то значи да је та територија подељена на два дела, рекао је просиријски командант британској агенцији.

Неименовани командант је тиме потврдио наводе невладине организације са седиштем у Лондону, Сиријске опсерваторије за људска права, која је синоћ објавила да су трупе сиријске владе и савезничке милиције заузеле половину територије коју под контролом држе побуњеници у Источној Гути.

Опсерваторија је навела да су сиријске трупе поделиле ту енклаву под опсадом на два дела, након што су заузеле насеље Беит Сава и околне фарме, чиме су допрле до обода места Мадеира и Хамуријех, пренео је АП.

Поделом те територије на два дела — јужни и северни — сиријска влада још је више притисла побуњенике и десетине хиљада цивила који су се нашли заглављени у тој зони, а којих, према проценама, има око 400.000 људи, закључила је америчка агенција.

У међувремену, Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) саопштио је да је полазак хуманитарног конвоја, који је требало да данас крене за Источну Гуту, одложен, наводи Ројтерс.

Један конвој са хуманитарном помоћи стигао је до обода Дамаска у понедељак, али није могао да у потпуности буде истоварен, док је владин званичник узео из тог конвоја већину медицинских потрепштина, наводи британска агенција.

Уједињене нације затражиле су од сиријске владе да данас испоштује примирје и дозволи достављање хуманитарне помоћи.

Тагови: ;