Завод „Мома Станојловић“ биће регионални центар за одржавање „Ербасових“ хеликоптера, изјавио је министар одбране Александар Вулин, који се састао са Сезаром Санчезом Лопезом, потпредседником компаније „Ербас“ за југоисточну Европу и Израел.

„Веома смо задовољни нашом сарадњом и, када је у питању набавка хеликоптера Х-145М, све иде по плану и до краја године очекујемо два хеликоптера — један за Министарство одбране, а други за Министарство унутрашњих послова“, рекао је Вулин.

Министар је додао да је посебно значајно што се сарадња с реномираном компанијом диже на виши ниво, саопштено је из Министарства одбране.

Према његовим речима, Завод „Мома Станојловић“ ће у будућности имати способност и могућност да постане регионални центар за одржавање „Ербасових“ хеликоптера, али и за одржавање наших „газела“ и биће у стању да значајно развије своје капацитете.

„То значи усвајање нових технологија и знања, запошљавање људи и наш излазак на трећа тржишта. Завод на тај начин заиста може да каже да ће имати сигурну будућност и то је оно што је за нас најважније, јер ви можете да купите хеликоптере, као и авионе, али да освојите технологију и да научите како се одржавају, како се с њима ради и зарађује на томе, е то можете да урадите само на овај начин и зато је то за нас од огромног интереса“, нагласио је Вулин.

Он је подсетио да је Министарство одбране наручило шест хеликоптера, а три Министарство унутрашњих послова.

„Имаћемо четири борбена хеликоптера, а два ће бити намењена за спасавање и тражење. Сви ће бити опремљени најмодернијом техником. Купили смо изузетан нападачки систем, а биће опремљени и делом нашег наоружања“, додао је Вулин.

Навео је да „управо радимо и договарамо се с немачким техничарима како да се поставе одређени типови нашег наоружања, на пример митраљеска гондола 12/7 и како да се поставе одређени бацачи невођених ракета од 80 метара“.

 

Спутњик

Тагови: ; ;