Члан Председништва БиХ Младен Иванић оцењује за «Вести» да је Бакир Изетбеговић потпуно погрешно пренео идеју Србије о разграничењу две државе. Такође, званично Сарајево, мада има највећи интерес да се дефинишу границе, непотребно прави лошу атмосферу око тог питања.

Бакир Изетбеговић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Није тачно да предлог Србије подразумева исправљање границе код хидроелектрана Бајина Башта и Зворник. Заједно смо гледали последњи предлог из Србије у коме јасно наведено да би граница ишла средином реке, сем у ова два случаја у коме се тражи несметано коришћење ХЕ. Међутим, Изетбеговић због предстојећих избора очигледно има жељу да се покаже као чврст бранилац интереса Бошњака у БиХ. Нажалост, и даље смо сведоци да се онај ко више галами третира као истински бранилац националних интереса», каже Иванић.

Да ли БиХ може у ЕУ 2025?

«Верујем да је ЕУ први пут озбиљна у намери да прикључи Западни Балкан јер је то све више њихов интерес. А тешко је рећи ко ће и како ући, то зависи од нас самих».

Да ли сте задовољни састанком председника Србије, Хрватске и БиХ?

«Чињеница да је такав састанак уопште одржан после шест година по мени је велики успех. Други добар резултат је што се причало отворено, чак и када је реч о питању несталих или граница».

Чија је «кривица» што је последњи овакав састанак одржан 2012?

«Тешко је рећи чија је грешка. Просто, то је био резултат повећаних тензија у региону и превише изговорених тешких речи на свим странама. Верујем да ћемо се ускоро поново наћи и разговарати, а председник Вучић је предложио да то буде ускоро у Новом Саду».

Милорад Додик је најавио кандидатуру за члана Председништва. Како ће сарађивати с Изетбеговићем?

«(Смех) Заиста тешко могу да замислим тако нешто. Али, сумњам да ће бити таквих дилема зато што ћу се и ја кандидовати, па ћу победити Додика».

Разговарало се и о промени изборног закона у БиХ, што је питање које тишти Федерацију?

«Уставни суд је наложио промену тог закона, али нисам оптимиста да ће до тога и доћи. Велика је разлика у концептима хрватских и бошњачких представника, а при томе учесници тих разговора не делују искрено да су спремни на компромис. Плашим се да је ситуација због овог питања много озбиљнија него што људи мисле и да би БиХ због недостатка политичке воље могла да уђе у озбиљну кризу».

Члан Председништва БиХ Младен Иванић (Фото: Лола Ђорђевић)

Може ли Српска ту да пресуди?

«Сматрам да Српска не би требало да се меша у ово питање, то је проблем Хрвата и Бошњака. Као што су на почетку рата увезивали заставе и формирали Федерацију, нека сада сами реше ово питање. Српска је ионако доста трпела, поготово у послератном периоду».

Да ли је договорена боља привредна сарадња?

«Идеја око које су се сви сложили је да се још више олакша и убрза трговина и то кроз оне практичне ствари на терену: од тога колико ће радити инспекције за фитосанитарну заштиту, до идеје да се убрза проток роба са мање формализма на границама».

http://vesti-online.com

Тагови: ; ; ; ;