Припадници Оружаних снага БиХ, који су недавно упућени у мировну мисију у Авганистан, уместо у војној бази првих седам дана мисије провели су у Загребу где су «запели» чекајући на превоз.

Како је «Новостима» потврђено у Министарству одбране БиХ контингент од 45 војника Оружаних снага БиХ седам дана је чамио чекајући у престоници Хрватске јер од Сједињених Америчких Држава нису добили одобрење да полете за Кабул.

«Безбедносна процена из САД је била да се сачека. Док Американци нису дали зелено светло наш контингент војника је у Загребу чекао данима. Очигледно је тренутак био проблематичан, бар је таква била процена из САД,» — каже добро обавештени извор из Министарства одбране Босне и Херцеговине.

Он појашњава да војници нису били на улици у Загребу, већ да су сви имали адекватан смештај и услове. Да су војници данима чекали на одлазак у мисију «Новостима» је потврдио и начелник Заједничког штаба ОС БиХ генерал-мајор Сенад Машовић, који није желео да прецизира зашто се чекало толико дуго.

«Није испао никакав проблем, већ је до административног повезивања. Војници су се у среду у послеподневним часовима укрцали на авион и кренули су према свом одредишту у Авганистану»,  рекао је Машовић, наводећи да је добио и фотографије које то потврђују.

Он је прецизирао да су у мировну мисију у Авганистан отишли подофцири ОС БиХ који, по формату А5, учествују у такозваном Резолт супорт програму.

«Све је рађено у складу са административним и сигурносним планом америчко-јадранске иницијативе у којој поред Босне и Херцеговине, учествују Албанија, Македонија, Црна Гора и други. Испоштовано је све што је дефинисано у процедурама и није било никаквих пропуста», истакао је Машовић.

Он појашњава да је планом предвиђено да се сви војници, који учествују у програму, окупе на једној локацији, са које заједнички одлазе у мировну мисију.

«Нивости» су контактирале са Председништвом БиХ, као врховног комаданта Оружаних снага, да би проверили да ли су упознати да контингент, који иде у мировну мисију у Авганистан још није отпутовао и да је задржан седам дана у Загребу.

«Нисмо упознати са овом информацијом», саопштено је у Председништву БиХ.

Тагови: ; ;