Амбасада Русије у Сједињеним Америчким Државама одговорила је портпаролки Стејт департмента Хедер Наверт, која је у виду коментара на честитку поводом Међународног дана жена затражила да се „престане бомбардовање Сирије“.

Дипломате су предложиле Сједињеним Америчким Државама да заједно спроведу резолуције Савета безбедности УН о Сирији и позвале Вашингтон да престане да се бави подстрекивањем терориста Нусра фронта који користе цивиле као људски штит.

​„Хајде да урадимо оно што САД нису постигле у Раки и Мосулу: хуманитарне коридоре, подршку конвојима УН, евакуацију цивила“, саопштила је руска амбасада.

Раније су дипломате честитале Навертовој и читавом женском особљу америчког Стејт департмента Дан жена. У свом одговору портпаролка Стејт департмента се захвалила, али је позвала Русију да „поштује међународне обавезе“ и престане да бомбардује невине људе у Сирији.

Последњих недеља се погоршала ситуација у предграђу Дамаска Источна Гута. Савет безбедности УН усвојио је резолуцију 2401, којом се тражи од свих страна да прекину сукобе и обезбеде хуманитарну паузу најмање тридесет дана на читавој територији Сирије, али, како је саопштио руски Центар за помирење зараћених страна, терористи настављају да изводе нападе.

Спутњик

Тагови: ; ; ;