На светској политичкој сцени вест без преседана. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун позвао на састанак америчког председника Доналда Трампа, јавља ББЦ.Трамп је на свом Твитер налогу изјавио да прихвата тај позив.

Позив на разговоре који би требало да се одрже у мају, изазвао је прави шок, оцењује британски јавни сервис и додаје да су позив Ким Џонг Уна Трампу пренели чланови делегације Јужне Кореје који су у Вашингтон дошли након дводневних разговора са севернокорејском делегацијом у Пјонгјангу.

Подсетимо, разговори две делегације, којима је у једном тренутку присуствовао и сам лидер Северне Кореје, трајали су два дана и изнедрили су неке прекретнице у односима две Кореје, али и изненадиле свет одлуком Ким Џонг Уна да је спреман да стави «вето» на нуклеаризацију своје земље уколико му се пруже довољно чврсте међународне гаранције да неће бити претњи упућених тој земљи.

Након те одлуке лидера Пјонгјанга, јужнокорејски председник реаговао је одмах и поручио да је то «огроман напредак ка миру».

Трамп је, како је и сам објавио на свом Твитер налогу, прихватио позив Ким Џонг Уна, али му је већ у следећем поручио да је то «сјајно», али да санкције које су САД наматенуле Северној Кореји ипак остају све док се не стави на папир оно што је Ким Џонг Ун најавио.

Треба истаћи да се до сада ни један председник САД није састао с неким од лидера Северне Кореје, а однос те земнље годинама је толико лош да немају ни дипломатских представништава.

Такође, требало би подсетити и да су у вербалном сукобу највише отишли управо Трамп и Ким Џонг Ун, који су још више затегли ионако лоше односе две земље, упућивањем увредљивих коментара на рачун опонента.

/www.b92.net

Тагови: ; ; ;