Споразум о сарадњи МУП-а Србије и Федералне службе обезбеђења Руске Федерације доприноси приближавању и бољој и квалитетнијој сарадњи тих институција, и он не чини ништа што може да угрози безбедност Србије, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин ( фото: Лола Ђорђевић)

Он је на овај начин одговорио на критике посланика Нове странке Зорана Живковића, који је навео да се тим уговором угрожава суверенитет Србије у области безбедности.

Видим да у овом споразуму, без обзира шта је у њему написано, свако чита оно што мисли или сматра, без обзира што то тамо не пише, и тумачи према неким својим опредељењима, жељама и надањима — рекао је Стефановић.

Појаснио је да су предмет сарадње са Федералном службом обезбеђења Русије, која се не налази у саставу руског МУП-а, сарадња са врхунским стручњацима у области безбедности, заштите штићених лица и објеката, размена информација у тој области, заједничка обука, коришћење материјала, техничких и превозних средстава, опреме, оружја и средстава за везу приликом обављања послова безбедности и заштите.

«Ми сарађујемо истовремено и са САД и са највећим бројем држава ЕУ, што је ваљда природно», рекао је Стефановић.

Како је навео, ширина сарадње и могућности комуникације Србије омогућавају да квалитетне и добре информације о могућем угрожавању наше земље имамо са свих страна.

«Нисмо ми влада која је уселила НАТО пакт у седиште својих министарстава одбране и унутрашњих послова. Нисмо им ми давали информације путем нетранпарентног споразума, него споразум дајемо Скупштини на усвајање. Не дајемо никоме ништа што може да угрози безбедност Србије, јер у сваком споразуму пише да је у складу са домаћим законодавством» , истакао је министар полиције.

Каже и да му је жао што споразум покушавају да исполитизују људи којима очигледно сарадња са Русијом није блиска већ би, примећује, више волели сарадњу са НАТО.

«Ми то тако не видимо, мислимо да треба да сарађујмо са свима», рекао је Стефановић.

http://vesti-online.com/

Тагови: ; ; ;