У дипломатским изворима ЕУ став министра спољних послова Ивице Дачића да део међународне заједнице «лаже Београд» и да «они само хоће признање, а не компромис за Косово» за «Танјуг» коментаришу констатацијом да «ствари тако не функционишу» и да не желе да коментаришу изјаве сваког политичара понаособ.

«Признање није нешто што је питање ЕУ. Ми инсистирамо да на нормализацији односа раде и једна и друга страна, а у самој ЕУ имамо пет земаља чланица које нису признале независност Косова, од којих једну која је изричито против», наводи се у дипломатским круговима институција ЕУ у Бриселу.

Европски дипломатски извори наводе да не постоји унапред спремљени папир и истичу да се до решења за свеобухватну нормализацију односа између Београда и Приштине мора доћи кроз међусобни договор две стране.

У ЕУ, која је медијатор у дијалогу Београда и Приштине, инсистирају на томе да је правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине неопходан услов, али и ствар компромиса две стране, а не унапред спремљени папир.

«Тај споразум би требало да буде резултат договора две стране, а не нешто што ћемо ми дати на сто по принципу узмите или оставите», кажу европски извори укључени у процес дијалога Београда и Приштине.

Они напомињу да се од самог почетка дијалог Београда и Приштине заснивао на компромису две стране, од тога о којим ће се питањима разговарати до тога како ће изгледати већ постигнути споразуми.

У Европској комисији су већ најавили наставак техничког дијалога Београда и Приштине за 19. март, а, како се напомиње, тренутно се ради на «паралелној динамици која подразумева имплементацију већ договорених споразума, али и рад на новој фази о свеобухватном споразуму за односе Србије и Косова».

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да, имајући у виду своје искуство, сматра да део међународне заједнице и Албанци са Косова лажу председника Вучића – не желе компромис, само признање.

Танјуг

Тагови: ; ; ;