Лично писмо председника америчке владе Доналда Трампа на позив руског лидера Владимира Путина на такмичење Мис Универзум 2013 проверио је тим који истражује наводно мешање Руске федерације на америчке изборе 2016. године. О овоме извештава лист Вашингтон Пост.

Према њеним информацијама, писмо је написано 2013. године, тачније 18. јуна 2013. године, Трамп је објавио поруку на Твитер-у, постављајући питања, да ли ће Путин посетити такмичење и ако оће, «да ли ће» постати његов «нови најбољи пријатељ». Истовремено, како пише у новинама, остаје непознато да ли је порука икада предата руском председнику.

Шеф тима адвоката Доналда Трампа Јохн Довд, рекао је да не зна ништа о постојању таквог писма.

«Све је глупост», цитирале су га новине. Бела кућа не коментарише овакве информације.

Специјални адвокат Роберт Милер спроводи истрагу о широком спектру питања од маја 2017. године, првенствено због покушаја Москве да се меша у време председничке трке у Сједињеним Државама.

Прве оптужбе на овом суђењу, које је Милер представио 30. октобра прошле године бившем шефу особља Трампа Халфу Манафорту и његовом пословном партнеру Рику Гатесу, нису везани за њихово учешће у изборној кампањи.

Тренутно, према истраживању специјалног тужиоца, подигнуте су тужбе против 19 људи, укључујући пет Американаца, 13 Руса и једног Холанђанина. Поред Милера, ФБИ и специјални одбори за истрагу Сената и Представничког дома Конгреса САД спроводе истрагу о наводном мешању на америчке изборе 2016. године.
Трамп и његови кључни асистенти су у више наврата одбацивали сумње у било какве незаконите контакте са руским званичницима током изборне кампање. Москва је такође много пута одбацивала наводе о покушајима да утичу на ток председничких избора у Сједињеним Државама.

ТАСС.ру

Тагови: ; ; ; ;