Четири особе су ухапшене након што су се попеле на балкон на првом спрату иранске амбасаде у Лондону и махале заставама.

Како Ројтерс наводи, то је очигледно био протест против владе у Техерану.

Четири особе су ухапшене под сумњом да су изазвале штету и да су недозвољено ушли у дипломатске просторије, изјавила је портпаролка полиције у Лондону.

Како агенција наводи, у овој незгоди није нико повређен, а особе су ухапшене након што су добровољно сишле са балкона, након отприлике три сата.

Амбасадор Ирана у Британији Хамид Беиднејад, поручио је на Твтеру да су ухапшени били «заговорници култа Ширази» и да су иранску националну заставу заменили са заставом њихове групе. Он је такође навео да су сви запослени из амбасаде добро.

Шиитски свештеник ајатолах Садех Хосеин Ширази, чији је син недавно ухапшен зато што је увредио врховног вођу Ирана ајатолаха Али Хамеинија, био је оштар критичар верског вођства у Ирану.

Државна телевизија Ирана је цитирала портпарола Министарства спољних послова који је рекао да је заменик министра спољних послова Абас Арачи због тога изразио негодовање британском амбасадору у Техерану.

Британија је одговорна за безбедност Иранских дипломата — рекао је портпарол Бахрам Квасеми.

Иранска новинска агенција ИРНА је у извештају навела да су нападачи носили са собом ножеве и штапове, а иранска телевизијска кућа која емитује програм и на енглеском језику је известола да је иза напада била религијска група не одајући више детаља.

Тагови: ; ; ;