Турски ваздушни удари бомбардовали су административни центар Африна (65 км од Алеппа) на северу Сирије у суботу. Како је објавила курдска новинска агенција Фират, напади су први пут били дуж централног дела града. Примећено је да су међу мештанима мртви и рањени. Тачне информације нису дате.

Одбрана Африне траје 50 дана. На страни курдских бораца из СНС-а, сиријске милиције су се бориле, послате су из Алепа крајем фебруара.

Почетком марта, након што је Анкара најавила прелазак на другу фазу операције «Оливна грана» (почела 20. јануара) против трупа СНА, интензитет војних операција се драматично повећао. Према агенцији, број жртава међу цивилима у Африну и околини је у последњих неколико дана премашио 200 људи. Одреда СНР-а изгубила је 283 војника.

Турске снаге и формирање такозване сиријске слободне војске успоставиле су контролу над градовима Рајо и Јиндерс ове недеље, где су се налазиле границе одбране Курда и милиција. Сада се одвијају жестоке борбе за насеље Марјамаин, ако заузму град затвориће прстен око Африна.
Према подацима Главног штаба турских оружаних снага, од почетка операције «Оливна брана» на северу Сирије, погинуло је 3195 терориста, који су у Анкари укључени укључујући и војнике СНР-а.

Тасс.ру

Тагови: ; ; ;