Шеф пољске дипломатије Јацек Чапутович признао је постојање документа који потврђује постојање напетости између Варшаве и Вашингтона, али је демантовао медијске тврдње да ће САД Пољској увести санкције.

Раздор у односима двеју земаља настао је због контроверзног пољског закона, који се кажњава приписивање Пољској злочина Холокауста нацистичке Немачке.

САД се плаше да би такав закон могао да наруши слободу изражавања, наводи АП.

Пољски портал Онет.пл објавио је у фебруару да је имао увид у интерни документ пољског министарства спољних послова, у коме стоји да је пољском премијеру и председнику поручено да не би требало да очекују састанке са председником САД Доналдом Трампом и потпредседником Мајком Пенсом док се ситуација око спорног закона не разреши.

АП наводи да је Чапутович углавном потврдио писање портала, али је протумачио поруку САД тако да би «састанци на највишем нивоу могли да се одрже у атмосфери када су та питања решена».

Он је нагласио да није било помињања санкција и демантовао тврдње да тај амерички став значи да су дипломатске везе на неки начин «замрзнуте».

«Ту нема ничег што би требало да изазове забринутост», рекао је Чапутович о документу.

Он је, такође, рекао да тужилаштво истражује како је дошло до тога да тај документ дође до новинара.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;