Москва и Тбилиси требало би да заједно раде на одмрзавању дипломатских односа, рекао је у обраћању руским властима премијер Грузије Гиорги Квирикашвили.

Актуальные комментарии/ Фото: ТАСС/ Зураб Джавахадзе

«Позивам руководство Руске Федерације да предузме заједничке кораке и реши ову компликовану ситуацију, док у потпуности прихватимо одговорност за тренутне и будуће генерације — рекао је Квирикашвили», преноси ТАСС.

Квирикашвили је рекао да је грузијска страна и раније поручила да има интереса да постигну «опипљив напредак» у Међународним разговорима у Женеви.

«Нажалост, суочени смо са другачијом стварношћу. Иако смо обновили билатералне трговинске и економске доносе, ланац трагичних догађаја се наставља. То подрива могућност регулисања односа Грузије и Русије», рекао је премијер Квирикашвили.

Септембра 2008. године, Грузија је објавила прекид дипломатских односа са Русијом, због тога што је Москва признала регионе Абхазију и Јужну Осетију.

Тек је 2012. године дошло до помака у дипломатским односима Русије и Грузије, након састанка специјалног изасланика Грузије за односе са Русијом Зураба Абашинџе и заменика министра спољних послова Русије, Григорија Карасина.

Тагови: ; ; ;