У Комисији хрватске владе за суочавање са прошлошћу налазе се људи који „отворено заговарају врсту умивене, опране поражене политике Анта Павелића и Независне државе Хрватске“, изјавио је данас председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац.

„Дошли смо до ситуације да сада добијамо људе који су део те комисије који кажу да антифашизам треба избацити из Устава и који отворено заговарају врсту умивене, опране поражене политике Анта Павелића и НДХ. Са друге стране, имамо ситуацију да Комисија заправо предлаже озакоњење усташког поздрава ’За дом — спремни‘“, рекао је Пуповац.

Он је у интервјуу недеље „Хрватског радија“ рекао да се „Хрватска недовољно супротставља темама које успоравају друштво као што су ретроградне идеолошке појаве, негирање грађанских права и слобода, као и клерикално и националистичко разумевање друштва“, преноси Хина.

„Уместо да одлучно бранимо вредности антифашизма, као што то чини већина земаља Европе, ми попуштамо и повлачимо се пред онима који би ревитализовали поражене снаге у Другом светском рату“, рекао је Пуповац.

За препоруке Комисије за суочавање са прошлошћу, Пуповац је рекао да је она, уместо да нешто поправи и понуди нека решења — „ствари погоршала“.

Хина наводи да је Пуповац истакао да су те препоруке „не само необавезујуће, већ за њега и апсолутно неприхватљиве“.

Танјуг

Тагови: ; ; ;