Русија је повукла пријаву за чланство у Европској организацији за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), али ће се сарадња са Москвом наставити, изјавила је портпаролка ЦЕРН-а Софи Тезаури за Спутњик.

„ЦЕРН има дугогодишњу сарадњу са Русијом и добре односе на свим нивоима. Чињеница да је Русија одлучила да не постане придружени члан не мења дубоку сарадњу коју имамо и која је недавно интензивирана“, рекла је она.

Тезауријева је навела да држава не мора обавезно да буде члан ЦЕРН-а да би дала значајан допринос његовом раду. Она је нагласила је да одлука Москве ни на који начин неће утицати на њено учешће у заједничким пројектима, а питање придруженог чланства још ће се разматрати.

Русија је поднела пријаву за придружено чланство у ЦЕРН-у 2013. године. Савет организације одобрио је пријаву, али ју је касније Москва повукла. Извори упознати са ситуацијом потврдили су за Спутњик да је ова одлука донета још у новембру прошле године.

ЦЕРН је највећа лабораторија физике високе енергије на свету. Организација обухвата 22 земље. Његове главне зграде, укључујући акцелераторе, налазе се на граници Швајцарске и Француске. Највећи пројекат ЦЕРН-а је велики хадронски сударач.

Спутњик

Тагови: ; ; ;