Након што је амерички председник Доналд Трамп потписао указ о увођењу тарифа на увоз челика и алумунијума, реакције из света на ту одлуку не престају.

Водеће европско удружење произвођача челика (Еурофер) оценило је да су разлози председника САД Доналда Трампа за увођење тарифа на увоз челика и алуминијума апсурдни и да би тај потез могао да кошта губитка на десетине хиљада радних места широм Старог континента.

Шеф Еурофера Аксел Егерт каже да је «национална безбедности као оправдање које је употребио председник (Трамп) — и повезивање тих тарифа с финансирањем НАТО-а — апсурд», преноси агенција АП.

Европска унија је прошле године извезла око 5,5 милиона тона челика у САД. Европски произвођачи челика су забринути због губитка приступа америчком тржишту, али и због опасности од «поплаве» понуде челика из других земаља.

Губитак извоза у САД у комбинацији са очекиваним великим порастом увоза у ЕУ могао би коштати губитка више десетина хиљада радних места у челичној индустрији и сродним секторима ЕУ — рекао је Егерт.

Амерички председник је потписао јуче оквирни споразум о увођењу тарифе од 25 одсто на увоз челика и од 10 одсто на увоз алуминијума.

 

Од тарифа су, за сада, изузети Мексико и Канада. Трамп сматра да на тај начин штити америчке раднике, а савезници САД-а су најавили да ће узвратити на спорну меру.

Трамп је увео тарифе на дан када је 11 земаља потписало Свеобухватни прогресивни споразум о Транс-пацифичком партнерству (ЦПТПП), чији је циљ укљањање препрека у трговини.

Амерички председник раније је на Твитеру поручио да САД морају да штите и развијају своју индустрију челика и алуминијума и истовремено «покажу велику флексибилност и сарадању са онима који су прави пријатељи» и који САД третирају поштено када је реч о трговини и војсци.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила је забринутост због нових америчких такси на увоз челика и алуминијума и позвала на дијалог.

«Забринути смо због повећања такси на одређене производе», рекла је Меркел на конференцији за новинаре у Минхену.

Немачка је такође позвала на мултилатералне разговоре за решавање проблема прекапацираности у сектору челика, додајући да подржава планове Европске уније о узвратним мерама ако амерички председник Доналд Трамп настави са спорном одлуком о тарифама на увоз челика и алуминијума.

Раније, европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем изјавила је да Европска унија очекује да буде изузета из примене америчких тарифа на челик и алуминијум, и да ће се обратити Светској трговинској организацији како би увела сопствене мере ако Вашингтон остане при одлуци.

«Европска унија је одлучила да јасно одговори на мере Седињених Држава и као федерална влада ми подржавамо тај став», рекао је портпарол немачке владе Георг Штрајтер на редовној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Кина је оптужила америчког председника Доналда Трампа за подривање глобалног трговинског система због повећања тарифа на увоз челика и алуминијума, док су Јапан и Јужна Кореја изразили високу узнемиреност због потенцијалних економских трошкова.

Кинеско министарство трговине саопштило је да се «одлучно противи» Трамповом потезу, не дајући било какве назнаке о томе да ли ће Пекинг можда испунити своје раније претње о одмазди, преноси агенција АП.

«Злоупотреба одредбе о «националној безбедности» САД-а је безобзирно рушење мултилатералног трговинског система који заступа Светска трговинска организација (СТО) и сигурно ће имати озбиљне последице на стандардни међународни трговински поредак. Кина се одлучно противи томе», навео је званичник Министарства трговине, Ванг Хеђун, у саопштењу.

Из Светске трговинске организације поручено је да њеним чланицама да ако желе да оспоре америчке царинске тарифе на челик и алуминијум земље оне треба саме да уложе жалбу тој институцији.

Портпарол СТО Дан Прузин рекао је да чланице још имају времена да разговарају о америчким тарифама на увоз челика и алуминијума и да од њих зависи шта ће се десити.

«Има времена да се разговара о томе и још има времена да се о томе разговара у оквиру формата СТО, у нашим саветима и комитетима»,  рекао је Прузин.

Он је рекао да СТО не може аутоматски ништа да уради по том питању.

Објаснио је да чланица која предузме неку меру као заштитну или дампинг меру има обавезу да обавести СТО о томе, преноси Ројтерс.

«Ми сада не знамо која је правна основа за америчку меру тако да не могу да кажем да ли имају обавезу да о најављеној мери обавесте СТО»,  рекао је он у Женеви

Tanjug/blic.rs

Тагови: ; ; ; ; ; ;