Против плана владе Ирске да ублажи неке законе о забрани абортуса, који спадају у најоштрије у свету, у Даблину је у суботу протестовало најмање 10.000 људи.

Како преноси Ројтерс, неки активисти тврде да анкете не одражавају у потпуности количину осећања која грађани имају против абортуса.

Како је британска агенција претходно известила, ирски Врховни суд отворио је у среду пут одржавању референдума о абортусу планираног за крај маја, доневши одлуку да нерођени немају директна уставна права, мимо права на живот, по осмом амандману ирског Устава.

Грађани ће на референдуму одлучивати о томе да ли желе да пониште тај 8. амандман на Устав.

Влада је у јануару предложила одржавање референдума крајем маја, понудивши бирачима могућност да први пут после 35 година одлучују о абортусу у земљи, која има најстрожији закон о том питању.

Пре него што се одреде тачна питања и датум референдума, премијер Ирске Лео Варадкар је изјавио да је било паметно сачекати одлуку Врховног суда.

Држава је претходно поднела жалбу на одлуку Високог суда да једино право које нерођени имају јесте право да буду рођени, а да остала уставна права добијају рођењем.

Чланови ирске владе у четвртак ће разговарати о пресуди Врховног суда.

Танјуг

Тагови: ; ; ;