Велика Британија разматра могућност бојкота Светског купа у фудбалу чији је домаћин Русија, уколико буде утврђено да је Москва одговорна за тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипала и његове ћерке Јулије, пише британски дневник «Тајмс» позивајући се на безбедносне изворе.

Лист пише да британски званичници врше разговоре са америчким и европским савезницима о координисаном одговору, укључујући дипломатске, економске и војне мере, уколико буде утврђено да су Скрипал и његова ћерка биле на мети Кремља.

Бојкот светског фудбалског купа је сигурно једна од опција о којима се разговора — истакао је извор.

Према писању листа, бојкот би могао обухватати «спречавање вишерангираних политичара и званичника да присуствују или чак повлачење репрезентације Енглеске са турнира».

Постоји могућност да ће се и од других земаља, попут Пољске, Аустралије и Јапана, чији су тимови учесници купа, бити тражено да прате пример Британије. Разговара се о низу мера — додаје извор.

Подсетимо, локална полиција је саопштила да су 4. марта Скрипал (66) и његова ћерка Јулија (33) пронађени без свести на плажи у Салисберију, након што су изложени непознатом нервном агенсу. Обоје су у тешком стању у болници.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров јуче је изјавио да је Русија спремна да помогне у истрази у било којем случају, укључујући и инцидент у Салисберију, уколико се искористе званични канали за захтев.

Срна/ Блиц

Тагови: ; ; ;