Погинула два држављана БиХ

Насер Арнаут и Инес Миџић, држављани Босне и Херцеговине који су се у Сирији придружили злогласној Исламској држави, убијени су у тој блискоисточној држави.

 

 

Смрт Арнаута је за Клиx.ба потврдио породични пријатељ, а како се незванично сазнаје, у протеклом периоду покушао је вратити се у Босну и Херцеговину.

Бишћанин Миџић је постао познат широј јавности након што је пропагандни видео Исламске државе (ИДИЛ) доспио на интернет. На њему се појавио Миџић који је позвао муслимане у БиХ да убијају „невернике“. Арнаут, који је иначе из сарајевског насеља Бољаков Поток, налазио се на Интерпол-овој црвеној потерници од 2016. године.

Како пише Журнал, обојица су убијена почетком марта.

Према подацима из децембра 2017. године, у редовима Исламске државе у протеклим годинама нашло се око 280 држављана Босне и Херцеговине. Неретко, са собом су водили своје породице, а из Министарства безбједности кажу да су на подручју Сирије и Ирака крајем 2015. године боравиле укупно 52 жене и близу 70 дјеце из БиХ.

Иначе, Исламска држава је готово уништена, са по неколико мањих џепова раштрканих углавном по Сирији. Скори пад ове терористичке организације са територијом коју су прогласили „халифатом“ резултат је акција сиријске, курдске и ирачке војске.