Акција хрватске полиције «Нана» у којој је разбијен кријумчарски ланац, заплењено 100 килограма кокаина, а међу ухапшенима се нашао Стјепан Прњат, познат и као Хрватски Пабло Ескобар, била је једна од најзахтевнијих акција у историји полиције Хрватске.

Стјепан Прњат, познат и као Хрватски Пабло Ескобар/ Večernji.hr

«Кажу да је то једна од најзахтевнијих акција у историји хрватске полиције», изјавио је начелник Управе криминалистичке полиције Анте Гудељ, преноси Хина.

Како је МУП Хрватске данас саопштио на конференцији за новинаре, заплењених 100 кг кокаина било је спаковано у херметички затвореним металним кутијама и скривено у две тоне металног отпада, а откривено је захваљујући редовном профилирању ризика контејнерског промета, преноси Хина.

Према речима Дражена Растовића из одсека за дрогу Управе криминалистичке полиције, још на почетку акције препозната је важност тог случаја, јер су се у документацији појавиле особе које су биле предмет полицијског интереса више од десет година.

Како је Хина раније пренела, међу ухапшенима је Стјепан Прњат који је спомињан још 2007, када су истражитељи објавили да су разбили ланац кријумчара хероина и кокаина, разгранат по Европи, укључујући и Хрватску.

Ухапшене чланове овог ланца полиција терети да су се удружили ради кријумчарења кокаина из Јужне Америке у земље Европске уније, скривених у различитој роби у комерцијалном, контејнерском промету.

С обзиром на то да су припадници криминалне организације сарађивали са криминалцима из других земаља, хрватска полиција је затражила помоћ од других полиција и агенција.

У овој акцији хрватска полиција је сарађивала са полицијама Немачке, Аустрије, Словеније, Холандије, Италије, Панаме, Шпаније и Колумбије, са америчком агенцијом ДЕА и Европолом, а читава међународна сарадња правосудних и полицијских тела од укрцавања терета у Панами и његовог превоза, до координисане акције хапшења у четрири државе, трајала је више од годину дана.

Како Хина преноси, та акција је координисана из центра у Загребу.

Истрага је почела почетком 2017. године, када су цариници у редовном профилирању ризика у контејнерском промету запазили нелогичности и могућност кријумчарења дроге, а резултирала је разбијањем криминалне ћелије балканског картела и хапшењем припадника колумбијског картела, преноси агенција.

У септембру и децембру 2017. ухапшене су, како се наводи четири особе, док је 7. марта ове године ухапшено седам особа, пет хрватских држављана, један Шпанац, односно Колумбијац и један Холанђанин.

Они су, како је наведено, ухапшени координисано на подручју Ријеке, Загреба, Малог Лошиња, Немачке, Холандије и Словеније, а Хрватска је већ путем европских налога за хапшење тражила изручење ухапшених у другим земљама.

Од почетка акције ухапшено је укупно 13 припадника балканског и колумбијског наркокартела, а осим сто килограма кокаина заплењено је 140 килограма марихуане, 55 хиљада евра и око 70 хиљада кутија цигарата.

Дрога је била скривена у правоугаоним пакетима, облепљеним гуменом траком и додатним заштитама како би се спречила могућност откривања.

Метални резервоари били су херметички затворени, обложени оловом и платненом крпом, а сам начин скривања дроге показује висок ниво организованости.

Аташе Канцеларије ДЕА-е у Хрватској Метју Филман рекао је да је организација која је разбијена у акцији «Нана» врло сложена, јер се, како је рекао, стално развија и мења тактику.

http://www.novosti.rs/вести

Тагови: ; ; ; ;