Вулин: Нема преговора о ономе што је испреговарано

Србија неће урадити ништа што је на уштрб њених виталних националних интереса и нема тих притисака због којих бисмо пристали да признамо Косово, изјавио је министар одбране Александар Вулин, поводом писања медија да су САД припремиле „косовски пакет“ који ће у наредним недељама представити најпре председнику Александру Вучићу.

министар одбране Александар Вулин (Фото Лола Ђорђевић)

„Није први пут да се врши притисак на Владу Републике Србије и на првом месту на председника Републике Александра Вучића, али он је човек који одлично подноси притиске и уме да се носи и са жељама великих сила да нас ставе тамо где мисле да треба, а да не питају грађане Србије и нашу земљу шта она мисли о свему томе“, рекао је Александар Вулин у Сребреници.

„Дакле, може свако да пише шта хоће и да спекулише, али држава Србија не мења свој став“, додао је министар поводом медијских навода да су САД припремиле „косовски пакет“.

Напоменуо је да разговори са представницима владе у Приштини нису разговори о томе како нешто треба да се призна већ како да људи који живе на простору Косова и Метохије живе боље.

„Приштина не примењује Бриселски споразум зато што он не ради у корист независности, већ против. Зар неко мисли да би Приштина пропустила за ове четири године да примени Бриселски споразума да он помаже да се постигне независност и да држава Србија оде са простора Косова и Метохије?“, упитао је Вулин.

Нагласио је да Бриселски споразум, на начин на који га је испреговарао Александар Вучић, помаже да држава Србија остане на простору Косова и Метохије и никако другачије – „зато га они саботирају“.

„Веома је важно опет то поновити – нема преговора о ономе што је испреговарано. Заједница српских општина је дефинисана, одређена је Бриселским споразумом и она не може бити предмет нових преговора“, рекао је Вулин.

Указао је да се о Заједници српских општина већ преговарало, те да она само треба да се спроведе, да се имплементира.

„Све преко тога, евентуално нова питања, можемо да решавамо у новим преговорима, али не можемо да се стално враћамо уназад и да чинимо уступке да бисмо добили нешто што смо већ добили и нешто што смо већ урадили“, рекао је министар Вулин.

Вулин је посетио Сребреницу где је, поводом прославе Дана општине, заједно са председником Републике Српске обишао дечији вртић и халу фирме „Економик груп“, чија је изградња финансирана новцем Влада Србије.