Србија неће урадити ништа што је на уштрб њених виталних националних интереса и нема тих притисака због којих бисмо пристали да признамо Косово, изјавио је министар одбране Александар Вулин, поводом писања медија да су САД припремиле «косовски пакет» који ће у наредним недељама представити најпре председнику Александру Вучићу.

министар одбране Александар Вулин (Фото Лола Ђорђевић)

«Није први пут да се врши притисак на Владу Републике Србије и на првом месту на председника Републике Александра Вучића, али он је човек који одлично подноси притиске и уме да се носи и са жељама великих сила да нас ставе тамо где мисле да треба, а да не питају грађане Србије и нашу земљу шта она мисли о свему томе», рекао је Александар Вулин у Сребреници.

«Дакле, може свако да пише шта хоће и да спекулише, али држава Србија не мења свој став», додао је министар поводом медијских навода да су САД припремиле «косовски пакет».

Напоменуо је да разговори са представницима владе у Приштини нису разговори о томе како нешто треба да се призна већ како да људи који живе на простору Косова и Метохије живе боље.

«Приштина не примењује Бриселски споразум зато што он не ради у корист независности, већ против. Зар неко мисли да би Приштина пропустила за ове четири године да примени Бриселски споразума да он помаже да се постигне независност и да држава Србија оде са простора Косова и Метохије?», упитао је Вулин.

Нагласио је да Бриселски споразум, на начин на који га је испреговарао Александар Вучић, помаже да држава Србија остане на простору Косова и Метохије и никако другачије – «зато га они саботирају».

«Веома је важно опет то поновити – нема преговора о ономе што је испреговарано. Заједница српских општина је дефинисана, одређена је Бриселским споразумом и она не може бити предмет нових преговора», рекао је Вулин.

Указао је да се о Заједници српских општина већ преговарало, те да она само треба да се спроведе, да се имплементира.

«Све преко тога, евентуално нова питања, можемо да решавамо у новим преговорима, али не можемо да се стално враћамо уназад и да чинимо уступке да бисмо добили нешто што смо већ добили и нешто што смо већ урадили», рекао је министар Вулин.

Вулин је посетио Сребреницу где је, поводом прославе Дана општине, заједно са председником Републике Српске обишао дечији вртић и халу фирме «Економик груп», чија је изградња финансирана новцем Влада Србије.

Тагови: ;