Председник Србије Александар Вучић састао се са представницима кинеске компаније «Зијин», која је заинтересована за учешће на тендеру за стратешко партнерство у РТБ-у Бор.

Како је раније саопштила председникова Служба за сарадњу с медијима, Влада Републике Србије планира да тендер за РТБ Бор распише у првој половини ове године.

Председник Вучић изразио је захвалност представницима компаније који су исказали интерес за стратешко партнерство у РТБ Бор, што само потврђује велику заинтересованост кинеских компанија за улагања у Србији. Он је поручио да је кинеска компанија Zijin добродошла на будућем тенедеру, с обзиром на традиционално пријатељство двеју земаља.

Представници Цијин Мајнинг Групе (Zijin Mining Group Co. Ltd.) су навели да имају озбиљне развојне планове за компанију РТБ Бор, али и за цео регион, изразивши намеру да уложе више стотина милиона долара у модернизацију производње и реструктурирање компаније, која би била организована у складу са највишим светским стандардима.

Представници компаније су истакли да је Цијин један од највећих кинеских произвођача злата, друга по величини у производњи бакарне руде и трећа по величини у производњи руде цинка. Они су нагласили да је намера Групе да постане водећа међународна рударска компанија кроз успостављање равнотеже између сопственог развојних циљева, заштите животне средине, обезбеђивања награда за запослене и инвеститоре и добробити за заједнице у којима послује.

Компанија примењује највише стандарде безбедности на раду, обезбеђујући запосленима сигурну и здраву радну средину, као и добре услове за развој каријере.

Александар Вучић са представницима кинеске компаније «Зијин» (Фото Лола Ђорђевић)

Пре састанка са представницима компаније «Зијин», председник  србије Александар Вучић се састао са амбасадором Кине Ли Манчангом и том приликом оценио да је прихватање позива председника Кине Си Ђинпинга да поново дође у Србију веома значајна за нашу земљу, истакавши истовремено захвалност Кини и њеном руководству на подршци коју пружају Србији и њеним грађанима.

Вучић је истакао да је пријатељство српског и кинеског народа челично и да то пријатељство нико не може да сруши, што је, каже, рекао и кинески председник више пута.

Александар Вучић и амбасадор Кине Ли Манчанг (Фото Лола Ђорђевић)

Кинески амбасадор је навео и да је пре неки дан кинески министар спољних послова одржао прес конференцију и у свом говору, у одговору на питања о иницијативи «Један појас један пут», рекао да Србија не само да учествује, него га и подржава.

«Железара је једна сјајна сарадња Србије и Кине и он је то рекао јавно пре свима», рекао је Ли.

«Много вам хвала, а ми се надамо да ће ускоро имати још више таквих пројеката да представи», рекао је Вучић.

Вучић и Ли су размотрили конкретне кораке у вези са реализацијом заједничких пројеката, попут изградње Индустријског парка у Београду и завршетка деоница ауто-путева, које граде компаније из Кине.

Амбасадор Ли је пренео да постоји велико интересовање кинеских компанија за будућа улагања у Србији, поменувши као пример ревитализацију регионалне депоније у Нишу, наводи се у саопштењу Кабинета председника Србије.

Кинески амбасадор је председнику Србије уручио писмо председника Си Ђинпинга, који је прихватио Вучићев позив да поново посети Србију, и пренео му поздраве председника Сија, жеље за успех и просперитет Србије и њених грађана, као и захвалност за лични допринос унапређењу пријатељства две земље.

бивши председник Србије Томислав Николић (Фото Лола Ђорђевић)

Састанку са представницима кинеске компаније «Зијин» присуствовао је и бивши председник Србије Томислав Николић као и министар рударства и енергетике Александар Антић.

 

Тагови: ; ; ; ; ;