Нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел на овој позицији наследио је Викторију Нуланд у октобру прошле године

Нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел на овој позицији наследио је Викторију Нуланд у октобру прошле године. Упркос томе што има само 31 годину и што му замерају недостатак искуства у «државним пословима», Мичел је већ успео да стекне добру репутацију у дипломатским круговима. Познат је као оштар критичар руске политике и председника Владимира Путина.

Мичел је годинама радио у невладином сектору, односно Центру за анализу европске политике (ЦЕПА). Мичела сматрају најзаслужнијим за то што је ЦЕПА 2015. обезбедила уговор са Пентагоном за израду студије која подржава померање НАТО ближе Русији, «како би се штититиле Пољска, Литванија, Естонија и Летонија».

Америчка штампа преноси Мичелове ставове да владе Русије, Кине и Ирана желе да изазову «америчку моћ», коју «грицкају на малим земљама од Балтичког и Црног мора, преко Персијског залива, Индијског океана све до Азије». Мичел се зато залаже да одговор САД на ово треба да буде јачање међународних савеза.

Он је шеста генерација Тексашана, дипломирао је историју и политичке науке на Тексас тех универзитету, а магистрирао немачки и европске студије на Факултету за дипломатију Универзитета у Џорџтауну. Докторирао је на Универзитету у Берлину.

 

Новости

Тагови: ; ;