Земље ЕУ које се не слажу са политиком санкција против Руске федерације требало би да скупе храброст и искористе право вета у Савету Европе, изјавио је у интервјуу за РИА Новости, заменик председавајућег Европског парламента (ЕП), и истакнута фигура у утицајном италијанском покрету «5 звездица» Фабио Масимо Касталдо.

 

 

«Ми смо убеђени да санкције нису одиграле никакву улогу у решавању практичних несугласица које су се појавиле у решавању спорова између ЕУ и Русије.Сматрамо да је неопходно поновно покренути отворени преговарачким процесима, током којих би обе стране искрено декларисале своје интересе у игри и у међусобним позицијама. На овај начин, такође можемо допринети коначном де-ескалацији сукоба у Украјини «, рекао је он.

«Борићемо се како би земље које деле овај приступ, као и ми, а искористе право вета у Европском савету када је у питању њихова обнова. Ово би било изузетно важно јер смо уморни да спровођења празне дебате без дискусије о политици, што је показало његов потпуни неуспех «, нагласио је заменик председника ЕП.

 

На питање да ли ће Рим онда искористити свој вето, Касталдо је рекао:

 

«Мислим да је могуће направити унакрсно алијансу, у којој би Италија била референтна тачка, али убеђен сам да постоје и друге земље које ће бити са нама у истом таласу. Потребно је храбрости и стварно поставити ово питање на дневни ред. Мислим да ће блок бити спреман за ово».

«Верујемо да ће благовремено и темељно решење бити наставак истинског дијалога са Русијом, да коначно превазиђе хладноћу, која се појавила у последњих неколико година, седе за истим столом у потрази за обнову пријатељских, продуктивних и конструктивних односа», — закључио је он.

После резултата редовних парламентарних избора одржаних 4. марта у Апенинима, антисистемска опозиција «Покрет 5 звездица» постала је прва странка у Италији, која је добила  подршку више од 32% бирача и скоро три пута повећала своје представништво у највишем законодавном телу земље. Ипак, ниједна од политичких снага или коалиција која је учествовала на изборима није могла да добије већину мандата у парламенту и, стога, право на формирање нове владе.

Тагови: ;