Специјално за сајт Новински фронт (News Front), амерички аналитичар, политиколог и стручњак за Источну Европу Фил Батлер је прокоментарисао «случај Скрипаљ», који је постао узрок за ултиматум Велике Британије Русији.

Подсетимо се да је за тровање бившег припадника ГРУ (совјетске специјалне службе) Сергеја Скрипаља и његове ћерке у ресторану Салисбери, британска премијерка Тереза Меј оптужила руске специјалне службе.

НФ (Новински фронт): Тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља изазвао је још један озбиљан скандал између Русије и Запада у контексту низа предстојећих догађаја у нашој земљи. Да ли је ово добро прорачуната стратегија чији је циљ дискредитација истих?

Ф.Б. (Фил Батлер): Било би наивно претпостити да ова последња провокација није део већег плана, на пример, компромитовање пред предстојеће Светско првенство у фудбалу. А ако узмемо у обзир и изборе у Русији, онда имамо бар три главна циља ове провокације: напад на Владимира Путина за упозороње о нуклеарним нападима, мешање у изборе и започињање процеса забране уласка западним играчима у Русију.

НФ: Неки високи званичници сугеришу да је Скрипаљ отрован од стране британских обавештајаца, који су затражили подршку америчких колега. Да ли је то тачно?

Ф.Б.: «Пре десет година, приче о «шпијунима против шпијуна», које су популарне данас, лако би се класификовале као теорија завере. Као што видимо, данас је «завера» стварност. Наравно, у контексту пада британских и америчких елита, овде гарантовано делују агенције тзв. «Дубоке државе» (криптократија).

НФ: У вези са овим догађајима, Тереза Меј је најавила нове санкције против Русије. Мислите ли да ће то утицати на ситуацију у нашој земљи?

Ф.Б.: Меј и њене колеге ударају у «ратни бубањ». Данас у Парламенту доминира оштра реторика, али, са друге стране, то може бити одговор из страха — као реакција на Путинова упозорења о нуклеарним нападима. Надамо се да ово неће отићи предалеко.

Тагови: ; ; ; ; ; ;