Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састаће се са помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Весом Мичелом у данас у уторак 13 марта.

Ивица Дачић (Фото : Лола Ђорђевић)

Подсетимо, министар спољних послова Ивица Дачић је поводом доласка Веса Мичела изјавио да је врло битан долазак помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Веса Мичела у Београд и навео да је то прва посета тако високог званичника из нове вашингтонске администрације.

„Морамо да искористимо контакте са људима из Трампове власти, јер је опште познато да нам администрација, коју је персонификовала династија Клинтон, није била наклоњена“, рекао је Дачић за „Новости“.

Дачић је такође рекао да је већ имао прилике да се сретне са Мичелом и да су први утисци били позитивни.

„Наш став је потпуно јасан — дијалог да, прихватање једнострано проглашене независности Косова без компромиса са нама — апсолутно неприхватљиво“, рекао је Дачић за лист » Курир» поводом нацрта америчког текста који се тиче Косова и Метохије.

Амерички Стејт департмент је саопштио да ће се Мичел у среду у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем.

У саопштењу Стејт департмента достављеном Танјугу наводи се да ће се Мичел састати и са премијерком Аном Брнабић, као и са опозиционим лидерима.

„Он (Мичел) ће потврдити снажне везе између Србије и Сједињених Држава и позвати српску владу да убрза нормализацију односа са Косовом, спроведе реформе неопходне за постизање њеног циља чланства у Европској унији и активно подржи регионалну стабилност“, каже се у саопштењу Стејт департмента.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;