«Очигледно је да се против Русије води посебан рат», рекао је Стеван Гајић, српски политолог и истраживач Института за европске студије у Београду. Такође за сајт Њуз Фронт прокоментарисао је ситуацију око тровања Сергеја Скрипаља и оптужби против Русије из Лондона.

«Када се деси такво убиство и атентат, прво питање треба да буде: Коме је оно потребно? Русија, коју већ неколико година нападају медији, пре свега на Западу, није баш неопходно да неко каже како су руски шпијуни убијени у Лондону. Са друге стране, Скрипаљ је већ рекао све што је могао рећи. Био је бескористан. Русија није могла ништа спречити, а Британија више није могла добити ништа од њега. Чини ми се да мотивација није баш у Москви. И према реакцији британских званичника, чини се да они желе сукоб. «

Гајић се сетио и гласног «случаја Литвиненка», наглашавајући да је «један рукопис» видљив.

«Таква брутална убиства и покушаји атентата Британци могу да користе за даљу демонизацију Русије, која је већ веома демонизована», рекао је он.

Као пример, српски експерт поменуо је ситуацију када су снежне падавине у Лондону назвали «Звер са истока», чак и на нивоу подсвести да би извршили пропаганду.

«Чини ми се да је после недавне путинове изјаве и приказа нових пројектила на Западу победила партија рата. Данас је Рек Тилерсон отпуштен. На његовом месту постављен је досадашњи директор ЦИА-е. «

«Ми се крећемо у нову фазу Хладног рата, каже Гајић, а као примери су активација Американаца на Балкану, као и изјаве о могућим нападима на Сирију.

Хистерија и партија рата у Пентагону су победили. Можемо га видети на примерима као што је превара око Скрипаља, или као отпуштање Тилерсона, који је изгледао као компромисни човек. Трамп се бори, и вероватно та особа жели мир, али он није дат. Не мислим да је замена Тилерсона његова аутономна одлука. Као што сам рекао на почетку, највероватније је то због Путинове изјаве и демонстрације нових ракетних система и фундаментално нових технологија».

На питање да ли је ова конфликтна ситуација везана за предстојеће председничке изборе у Русији или Светском првенству, бојкот који неки британски парламентари већ позивају, наш саговорник је одговорио позитивно.

«Ако се сећамо Сочија, ова свечана церемонија се одржала током државног удара у Кијеву. И верујем да ове године постоје две битне тачке, два опасна месеца. Март — избори у Русији и Јун — Светско првенство. Такође можемо очекивати провокације из Украјине, на пример, против Донбаса. На Западу је свакоме јасно да ће Путин дефинитивно победити на изборима. Стога, они користе прилику да демонизују Русију. Мислим да ће до лета ситуација бити турбулентна, и код нас на Балкану. «

 

Тагови: ; ;