Центар за промоцију науке (ЦПН), уз подршку компаније НИС отворио је данас у Научном клубу Београд први београдски Мејкерс спејс (Maker’s Space), који ће бити доступан за читаву заједницу. Мејкерс спејс је прва научно-занатска радионица у Србији отворена за све грађане!

(Фото Лола: Ђорђевић)

 Свечаном отварању Мејкерс спејса, бесплатног радионичарског простора који Центар за промоцију науке отвара уз подршку компаније НИС, присуствовали су заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић,  заменик градоначелника Београда  Андреја Младеновић.и  в. д. директора Центра за промоцију науке Јован Трифуновић.

Ово је први радионичарски простор овакве врсте код нас, отворен за све с креативним идејама које се могу материјализовати, где уз чланску карту можете реализовати своје пројекте уз стручну подршку, опрему и рачунарску мрежу.

Мејкерс спејс је заједнички пројекат Центра за промоцију науке и компаније НИС.

заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов (Фото Лола: Ђорђевић)

Реч је о јединственом месту, отвореној лабораторији за све креативце који траже место за реализацију својих идеја, а чланови Мејкерса ће имати прилику да на једном месту располажу техничким материјалом, рачунарима и стручном помоћи.

Шта је Мејкерс спејс?

Мејкерс спејс Научног клуба Београд је отворена лабораторија за све креативце који траже место за реализацију својих идеја. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Мејкерс спејса имају на располагању технички материјал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са којима могу да развијају своје пројекте – од идеје па до готових прототипова.

Ово је место које ће вам пробудити инспирацију и омогућити умрежавање, дељење искустава и коришћење знања. У Мејкерс спејсу чланови имају отворен приступ свим садржајима – од библиотеке, преко рачунарске мреже па све до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе.

(Фото Лола: Ђорђевић)

Шта значи Мејкерс спејс?

Мејкерс спејс (енг. макер’с спаце) је радни простор отворен за читаву заједницу, у ком се учи, истражује, конструише, користе се алати и дели знање из научно-технолошких области, али и уметничких пројеката у вези са науком.

Простор је отворен за децу, одрасле, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, ЦНЦ машина, лемних станица па до маказа за сечење картона. Простори попут овог прави су инкубатори знања и технологија за 21 век.

 Ко су чланови Мејкерса?

 Мејкерс спејс је намењен читавој заједници – ученицима, студентима, иноваторима, истраживачима, уметницима, занатлијама, свима онима који имају креативне идеје, желе да нешто направе, науче и поделе своје знање са другима.

Чланство је добровољно и бесплатно, али је обавезно за све оне који желе да користе Мејкерс спејс за своје потребе.

Члановима су потпуно доступни сви ресурси Мејкерс спејса и имају право да учествују на свим курсевима и обукама. Сви чланови добијају електронске чланске карте.

(Фото Лола: Ђорђевић)

Програми

Окосница Мејкерс спејс простора је отворени простор у поподневним часовима – отворена лабораторија, где чланови клуба могу да дођу и да раде. Сви садржаји су доступни уз консултацију са дежурним стручњаком. Материјал за израду је такође доступан, а чланови су слободни да све додатне ресурсе који су им потребни донесу и користе.

Поред реализације разноврсних идеја, у Мејкерс спејсу се организују и курсеви из СТЕМ области (сциенце, тецхнологy, енгенееринг, матх), којима могу да присуствују сви чланови.

(Фото Лола: Ђорђевић)

Поред тога, Мејкерс брине и о најмлађима.

У преподневном делу програма Центар за промоцију науке организује школске радионице за предшколце, основце, али и ученике средњих школа. Током једночасовних програма учесници ће имати прилику да чују и науче о интересантним темама из СТЕМ области, али да и нешто направе својим рукама.

У поподневним сатима, програм је отворен за све заинтересоване грађане.

Извор: http://www.designed.rs

Тагови: ; ; ;