Директан пренос: Састанак Вучића и Мичела

Помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Вес Мичел данас се састао са премијерком Србије Аном Брнабић и председником Александром Вучићем.

Директан пренос: Састанак Вучића и Мичела
Вес Мичел са Александром Вучићем (Фото : Лола Ђорђевић)

Аналитичари сматрају да ова посета неће донети конкретна решења већ само представља правац у коме ће се кретати политика САД на Балкану. Он је претходно демантовао да у Београд доноси тзв. косовски пакет – план у четири тачке за решење проблема Косова и Метохије.

Председник Србије Александар Вучић је након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом  одржао конференцију за штампу на којој је рекао да Србија и САД имају различите ставове по питању КиМ али да је Мичел саслушао оно што Србија има да каже.

Председник је такође поручио је да Србија може да прихвати компромис али не и понижење.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је захвалан Мичелу на подршци коју је пружио наставку дијалога Београда и Приштине.

Директан пренос: Састанак Вучића и Мичела
Александар Вучић (Фото; Лола Ђорђевић)

Навео је да је компромис морају да прихвате све стране, али је подсетио да Приштина одуговлачи са формирањем ЗСО а да је Србија испунила обавезе из Бриселског споразума.

„Искрено да вам кажем, ја сам готово уверен да од тог посла нема ништа. Да су хтели, испунили би то у претходних пет година, а нису мрднули ни прстом. Уверен сам да то ни не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице“, рекао је Вучић.

Приметио је такође да је Србија морала све да испуни.

„То, међутим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима„, закључио је.

Председник је истакао да је Мичел имао стрпљења да чује оно што Србија има да каже, иако су позиције две земље различите, другачије и удаљене.

Вучић је додао да су позиције различите и када је реч о Косовским безбедносним снагама али се са Мичелом сагласио да је потребно да се сачува мир и да се наставе разговори под окриљем ЕУ.

„Молим све људе из САД и ЕУ да ми покажу један једини папир на основу ког се формирају косовске снаге безбедности. Такав папир не постоји и не може да га измисли нико на свету“, рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о подршци Америци формирању војске Косова.

Како је додао, што се тиче реолуције 1244, она не предивиђа албанске снаге безбедности, него повратак српских снага.

„Може да постоји КФОР и нико више“, истако је председник Србије.

„Пошто Америка признаје Косово као независну државу, ми не признајемо и то сам недвосмислено рекао господину Мичелу“, додао је он.

Захвалио је Мичелу на посети Србији и истакао да је са њим имао добар и отворен разговор који је био садржајан по свим питањима која су важна за Србе и за однос Србије и САД.

Директан пренос: Састанак Вучића и Мичела
Вес Мичел (Фото; Лола Ђорђевић)

Мичел је поручио да Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине и позива обе стране да спроведу све обавезе које су преузели.

Додао је да је партнерство Србије и САД веома старо и да су две земље биле савезници у два светска рата.

„Прошло је сто година од када су САД стале уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату. Тада се на Белој кући завиорила застава Србије као симбол савезништва и председник је тада сваког Американца замолио да се моли за српски народ“, рекао је Мичел.

Указао је да су стотине хиљада Срба емигрирале и тиме обогатиле културу САД, али и америчке компаније запошљавају раднике у Србији и дале су милијарду долара помоћи за 10 година, а активна је и војна сарадња две државе.

„Желимо да вратимо у блискост и сарадњу која је била део заједничке историје“, навео је Мичел.

 

Вучић Мичелу: Реолуција 1244 не предивиђа албанске снаге, него повратак српских снага

 

РТС/Спутњик/Њуз фронт

Коментари: