Случај Скрипаљ: САД имале приступ отровној супстанци пре 20 година

САД су блиско сарађивале са Узбекистаном на неутралисању подручја на којима је тестиран нервни агенс „новичок“, којим су у Великој Британији отровани бивши пуковник ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова кћерка Јулија.

Случај Скрипаљ: САД имале приступ отровној супстанци пре 20 година

У чланку „Њујорк тајмса“, објављеном 1999. године, наводи се да се један од кључних производних објеката Државног научно-истраживачког института СССР-а за органску хемију и технологију налазио у у граду Нукусу у Узбекистану. Управо је радник тог института Вил Мирзајанов тврдио да СССР, нарушавајући међународне конвенције, производи хемијско оружје.

Министарство одбране САД је 1999. године обавестило Конгрес да планира да потроши шест милиона долара на програм демилитаризације објекта Института у граду Нукусу.

„Забринут због здравља становника и утицаја супстанци на животну средину, председник Узбекистана Ислам Каримов одлучио је да одустане од оружја за масовно уништење. Од тада је његова влада почела блиско да сарађује са Министарством одбране САД, гарантујући му приступ локацијама чији су слични објекти и данас затворени у Русији“, наводи се у чланку.

„Новички“ (новајлије) је конвенционални назив једног броја бојевих отровних супстанци, највероватније створених у Совјетском савезу средином осамдесетих година 20. века.

Нервно-парализујући агенси трују нервни систем и уништавају виталне функције организма. У чистом стању сви нервни агенси су безбојни и без мириса.

Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су 4. марта без свести у британском Солсберију. Према подацима британске стране, они су отровани нервно-парализујућом супстанцом.

Скрипаљ је добио азил у Великој Британији након размене обавештајаца између Русије и Сједињених Америчких Држава 2010. године, када је Русији изручено десет особа, укључујући и Ану Чепмен.

 

Спутњик

Коментари: