Словенија је предала писмо Европској комисији са предлогом покретања тужбе против Хрватске због непоштовања арбитражне одлуке о граници. Предајом тог писма формално би требало да почне рок од три месеца у којем би Комисија требало да се изјасни хоће ли сама да преузме овај случај, наводе СТА и Хина.

Предајом тог писма формално би требало да почне рок од три месеца у којем би Комисија требало да се изјасни хоће ли сама да преузме овај случај, наводе СТА и Хина.
Словеначка влада је у среду, на последњој редовној седници пре оставке премијера Мира Церара, прихватила садржај писма и обавезала се на подизање тужбе против Хрватске пред Европским судом ако то не учини Европска комисија и ако Хрватска буде и даље одлагала примену арбитражне одлуке.

Садржај писма које би, према незваничним информацијама, словеначке дипломате у данас требало да предају Европској комисији, засада је под ознаком тајности.

Наводи се да, према до сада познатим информацијама, писмо садржи описе конкретних примера кршења европског права, због хрватског непризнавања арбитражне одлуке о разграничењу две државе, а тиме се у њему налазе и сви елементи тужбе.

Према незваничним информацијама, у писму је више од стотину страница материјала.

Наводи се да ће, након што прими писмо, Европска комисија имати три месеца за одговор и одлуку о томе хоће ли покренути поступак против Хрватске и преузети овај случај у своје руке.

Ако се то не догоди, Словенија ће сама наставити са радњама покретања тужбе.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;