Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да међународној заједници, која је гарант бриселског споразума, а не само Албанцима, више ништа не верује по питању формирања Заједнице српских општина.

 

Председник Србије Александар Вучић (Foto Lola Đorđević)

«О ЗСО се прича на сваком састанку. Ја им не верујем ништа. Пет година ме лажу. Пет година тражим и сада кажем ‘лажете ме’. Не само Албанци. Њима нисам превише ни веровао, већ вама из међународне заједнице», рекао је он одговарајући на питања новинара у Прокупљу.

Вучић је подсетио да је Србија испунила све што је потписала.

«Они су ваше мезимче, ви сте им направили независну државу, ви, САД и многе европске земље. Како не можете да наговорите ваше мезимче да испуни што је потписало, а ви сте гарант тога», истакао је он.

Вучић је казао да види да их уопште то питање не интересује, а Албанце свакако није никада интересовало.

«Једино када треба негде за нешто да се нападну Срби, ту су шампиони», критиковао је шеф српске државе додајући да нисмо ми сасвим без начина да се свему томе супроставимо.

Такође је казао да не очекује «баш ништа» од Специјалног суда за ОВК.

Подсетио је да је 14 година од страшног погрома, убијања, протеривања Срба и рушења наших цркава, крстова са њих, а да нико није за тај погром одговарао.

«Ниједан човек није одговарао за тај погром. Толико о Еулексу и међународној правди», констатовао је он.

Срби су данас, према његовим речима, нешто задовољнији зато што је мирније, што представници Србије потпуно слободно о свему говоре и то и пред највишим старним представницима, што није био случај раније, када су се сакривали у мишију рупу или говорли само једни против других, са циљем да остану на власти.

«Ја данас уз подршку грађана свакоме говорим у лице и бринем о судбини народа», рекао је он.

Вучић је казао да ће се Србија ботити мирним средставима, да неће никога провоцирати.

Што се војске тзв. Косова тиче, поновио је питање — где пише да имају право на то?

«Када то питам — тишина, ‘маца појела језик’…Зато што то не пише нигде. Не можете заснивати све на насиљу, и томе дође некад крај», поручио је он.

Истакао је да је важно да Срби разумеју да је држава Србија уз њих, иако има врло ограничено поље деловања.

Указао је да Србија успева да им исплаћује плате и пензије, пружа помоћ.

«Мислим да смо много више помогли људима, него што је договорено у Лапљем селу. Мислим да смо направили тиме неки помак», рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да се реши питање Косова и Метохије, јер ћемо се у супротном «топити» и нестајати.

Како то ми опструишемо истрагу убиства Оливера Ивановића, кад је она у рукама Албанаца и косовске полиције, упитао је данас председник Александар Вучић на молбу да прокоментарише изјаву лидера Народне странке Вука Јеремића.

«Најпре да приметим: да ли он то поручује из швајцарских Алпа, где се одмара од ангажмана у УН? Па оданде поручује да неко у Србији опструише истрагу, иако је Оливера Ивановића видео три пута у животу док је Оливер био мој, да не кажем пријатељ, али добар познаник», рекао је Вучић.

Додао је да су иначе наше сумње све веће у погледу и истраге и њених резултата.

За суботу је најавио да ће о томе говорити више, те закључио да се чини «да ће наше сумње на крају бити потврђене».

Насупрот примедбама Јеремића о опстукцији истраге, Вучић је њега упитао — ко је опструисао истрагу о убиству Ранка Панића.

Упитан да коментарише најаву да неке телевизије припремају специјалне емисије о његовој прошлости, Вучић је поручио «само нека праве», те додао да Ђиласу и Шолаку жели још много милиона, али и да народу врате оно што му је отето.

«Нема ничега што сам украо, нити било чега где сам ојадио свој народ», рекао је Вучић и додао да он, за разлику од њих наводно безгрешних, јесте грешио, али је увек настојао да се бори за свој народ.

«И немам 25 милиона евра», рекао је и додао да му то није ни важно, већ да ли ћемо успети да увећамо број људи у Топлици за 25.000.

Оптужбе на рачун умешаности премијерке Ане Брнабић у «малтешке папире» и малверзације у вези са оф шор компанијама потпуно су бесмислене и немају никаквог основа, каже председник Србије Александар Вучић.

Ту причу су, како је рекао одговарајући на питања новинара, поново покренуле једне новине које то уобичајено раде за нечије, најчешће стране, интересе, а које су имале потребу да у прицу с «малтешким папирима» умешају и премијерку.

«А ја ћу да вам кажем, јер желим да одбраним људе у које верујем, тамо се помиње Драган Шолак, који је Ђиласов партнер, али они су морали да то извуку и кажу како Ана Брнабић има неке везе с тим», рекао је Вучић.

А, како је приметио, неко при том има пријављену имовину од 25 милиона евра и то без имовине компанија које поседује.

«И тиме се нико у Србији не бави», приметио је, те додао:

«А испада да је крива Ана Брнабић, што је била директорка фирме Континентал, која је постојала и пословала по законима Србије, али су власници имали неке фирме које су сумњиво пословале. Али то је страшно потребно како се до правих лопова не би никад дошло», рекао је Вучић.

Као што се, приметио је, лаже о броју убистава у Србији и то на најбруталнији начин, а некад су убијали људе на степеницама «Меркатора» и ником ништа.

«Али кажу да данас не ваља, кад имате три пута мање убистава, најнизи проценат у целој Европи…», закључио је Вучић.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;