Руске дипломате у БиХ оптужили су министра безбедности БиХ Драгана Мектића за «неодговорно деловање» и да је он тај који представља претњу сигурности, миру и стабилности, а не организација «Ноћни вукови», пише «Политика».

 

 

Лист наводи да су «руске власти министру безбедности БиХ поручиле да не говори истину», као и да би, уз Русе, у балканском походу «Ноћних вукова» требало да учествују и држављани БиХ, Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе, те да у њиховом деловању нема ничег спорног, јер су «Ноћни вукови» «апсолутно легитимна друштвена и патриотска организација која је представљена у многим земљама Европе».

«Политика» пише да је да за анимозитет према «Ноћним вуковима» руска дипломатија оптужила «болесне» медије у Федерацији БиХ «финансиране из добро познатих грантова».

Лист подсећа да је Мектић раније ове седнице навео да председник Републике Српске Милорад Додик планира да припаднике «Ноћних вукова» доведе у БиХ и у октобру у време одржавања општих избора, чиме, како тври, покушава да застраши своје политичке противнике како је то радио и 2014. када је уочи избора у Бањалуку довео 120 Козака.

«Ноћни вукови» су бајкерска група блиска руском председнику Владимиру Путину, а до забране уласка у БиХ дошло је након што су проглашени опаснима по националну безбедност.

Након што су надлежне службе БиХ забраниле улазак у земљу вођи «Ноћних вукова» Александру Залдостанову званом Хирург и шефу огранка те организације у Србији Саши Савићу, Амбасада Русије у Сарајеву реаговала је поруком да се стигматизовање те групе може приписати само «злонамерној прозападној пропаганди».

«Ноћни вукови» су још од 2014. на «црној листи» америчког министарства финансија због спора Русије и Украјине и преузимања Крима.

Неколико десетина припадника «Ноћних вукова» су за наредну седмицу најавили турнеју «Руски Балкан» по Србији и БиХ, али искључиво на територији Републике Српске.

Тагови: ;