Британија руским дипломатама забранила приступ Скрипаљу

Британске власти одбиле су да одобре приступ руских дипломата бившем руском шпијуну Сергеју Скрипаљу, који је отрован у енглеском граду Солсберију раније овог месеца, а као образложење Лондон наводи да је Скрипаљ британски држављанин, саопштила је руска амбасада у Лондону.

„Тражили смо конзуларни приступ Сергеју Скрипаљу и његовој кћерки. Наш захтев је одбијен, јер британска страна Скрипаља сматра британским држављанином“, наводи се у саопштењу руске амбасаде, преноси Тасс.

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у енглеском граду Солсберију, 4. марта.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова у суботу је поновила да Русија демантује било какву умешаност у напад на Скрипаља и његову кћерку, истакавши да Британија оштро реагује према Русији због тога што је фрустрирана војним напретком сиријских владиних снага, које имају подршку Русије.

Истовремено, Захараво је демантовала да постоји нервни агенс „новичок“, за који Британци кажу да је коришћен у нападу на Скрипаља, пренео је АП.

Захарова је рекла да земља порекла „новичока“ може бити сама Британија, односно Чешка, Словачка, Шведска или САД јер су, каже, те земље крајем 1990-их година интензивно тестирале „новичок“.