Празнична атмосфера, заставе… А фешта се тек очекује (видео)

Русија данас бира председника, седмог по реду од распада Совјетског Савеза. Атмосфера у Москви је свечарска. То се може видети по расположењу грађана и заставама које се вијоре са зграда и градских аутобуса.

У самом центру Москве, испред Историјског музеја, постављена је бина, са које би вечерас — како се очекује — требало да се обрати новоизабрани председник Руске Федерације.

На истом месту биће обележена и четврта годишњица од присаједињења Крима Русији. Повремено се са разгласа чује музика — тонске пробе су у току. После објављивања првих резултата, уз зидине Кремља, очекује се велика фешта.

Московљани од раног јутра излазе на бирачка места. Већина њих није желела да открије за кога ће гласати. Углавном су дипломатски одговарали: „За себе и своју будућност“.

Један од трговаца рекао је за Спутњик да неће изаћи на гласање, јер унапред зна да ће његов кандидат победити.

„Па, нећу ваљда за неког другог?! Замислите да победи Собчакова, земља би нам се претворила у ’Дом 2‘“, додао је шаљиво, алудирајући на ријалити шоу који је својевремено водила кандидаткиња за председника Русије Ксенија Собчак.

У граду су приметне појачане мере безбедности. Око 17 хиљада полицајаца је на дежурству. На улици су се могле видети и групе „Росгвардије“.

„Као и на претходним и претпрошлим изборима, са којих сам такође извештавао, ни сада нема праве утакмице — сви знамо ко ће се вечерас појавити на бини која је постављена код Историјског музеја, али то не значи да нема о чему да се извештава. И ови избори су својеврстан референдум о томе шта Руси мисле о политици председника Путина и томе шта је он постигао у претходном периоду, као и прилика да се изјасне о томе да ли желе да он настави на тај начин. То је врста демократије о којој је занимљиво извештавати“, рекао је уредник спољнополитичке редакције Радио-телевизије Србије Бојан Бркић за Спутњик.

Како је додао, излазност је велика у целој земљи, већа него на председничким изборима пре шест година.

„Ако се понови излазност од пре шест година или буде већа, па председник добије више гласова, то значи да се није обистинило оно што су му на Западу предвиђали — да ће трпети политичку штету због оног што они називају авантурама у Украјини, на Криму, у Сирији и да ће санкција Запада однети свој данак. Оне јесу на неки начин однеле свој данак, види се да Руси мало лошије живе због девалвације рубље… Али, очигледно да све то није било довољно да убеди Русе да им је потребан неко други и да то што Путин ради није добро за њихову земљу“, рекао је Бркић.

Спутњик