Почео грчко-српски пословни форум у Солуну

Могућности за јачање сарадње у енергетици, прехрамбеној индустрији и пољопривреди, туризму, као у области некретнина, информативно-комуникационих технологија и индустрији фармацеутских производа, централне су теме грчко-српског пословног форума који је почео са радом у Солуну.

 

Отварајући скуп, на коме учествује више од 80 српских и 150 грчких привредника, заменик министра спољних послова Грчке надлежан за европске и међународне економске односе, Георг Катругкалос, истакао је у поздравној речи да до овог скупа не долази случајно имајући у виду традиционално добре и пријатељске политичке и економске односе између две земље.

Катругкалос је подсетио да је Грчка готово седам година била у дубокој рецесији из које је изашла прошле године, оценивши да је зато сад прави тренутак за интензивирање билатералне сарадње са страним партнерима, како из света тако и из земаља региона, а пре свега са Србијом која је на путу уласка у Европску унију.

Катругалос је поручио да Грчка и Србија треба да буду стубови стабилности, мира и просперитета Балканског региона у целини.

Форум се одржава у организацији Одељења за економске и трговинске послове Грчке амбасаде у Београду, у сарадњи са Грчко-српском комором и јавним предузећем Ентерприсе Грееце, које је у надлежности грчког министарства економије, и задужено је за руковођење међународним пословима Грчке.

У оквиру Форума ће бити одржано више од 250 Б2Б састанака између грчких и српских привредника након конференцијског дела, кроз које ће бити реализовати важни споразуми и трансакције између Срба и Грка.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, укупна спољнотрговинска робна размена са Грчком износила је у 2017. години 448,5 милиона евра.

Укупан српски робни извоз у ту земљу износио је 162,1 милион евра, што Грчку сврстава на 23. место на листи земаља у које највише извозимо, са учешћем од 1,1 одсто у укупном извозу. Србија је, с друге стране, прошле године из Грчке увезла робу у вредности од 286,4 милиона евра, при чему се Грчка нашла на 19. месту на листи земаља из којих највише увозимо, са учешћем од 1,5 процената у укупном увозу Србије. Покривеност увоза извозом била је 56,6 посто.

Очекује се да ће пословни форум у Солуну дати нови економски и пословни импулс сарадњи између две земље. У плану је и оџавање другог пословног форума ове врсте у Атини за неколико месеци, а сличан скуп српских и грчких привредника биће организован наредне године у Београду.