Грчки министар спољних послова Никос Коцијас ће у четвртак у Скопље донети пет предлога за ново име Македоније, у још једном покушају да две државе реше 27 година дуги спор, пише Катимерини.

„Република Нова Македонија, Република Северна Македонија, Република Горња Македонија, Република Вардарска Македонија и Република Македонија (Скопље)“, имена су о којима ће Коцијас у четвртак у Скопљу разговарати са највишим македонским званичницима.

Скопље и Атина се надају да би проблем који већ више од четврт века потреса односе две државе могао бити решен до лета, чиме би била уклоњена највећа препрека за улазак Македоније у НАТО.

Атмосфера је, међутим, узаврела на обе стране, па су и у Македонији и у Грчкој одржани протести против могућег споразума, а почетком седмице Коцијас је добио коверту у којој се налазио метак.

У писму се отворено прети породицама свих који учествују у преговорима.

„Свима, а нарочито онима који планирају да продају нашу Македонију, имамо само једну ствар да поручимо: Елиминисаћемо њихове породице од најмлађег до најстаријег члана“, наводи се у писму.
С

Уједињене нације већ 27 година покушавају да пронађу компромисно решење око назива Македоније. Атина не признаје назив „Република Македонија“ и тврди да је то име северне грчке провинције и то од античких времена. Грчка је због тога блокирала пријем Македоније у НАТО.

Због спора са Грчком, Македонија је после проглашења независности 1991. године примљена у УН под привременим називом Бивша Југословенска Република Македонија.

Спутњик

Тагови: ; ; ;